Într-o analiză preluată de France24 şi site-uri din lumea întreagă, agenţia AFP notează că moţiunea de cenzură a fost o decizie neobişnuită şi a urmat unor lupte interne în partidul de guvernământ şi acuzaţiilor că Sorin Grindeanu a întârziat aplicarea reformelor.
În schimb, Reuters scrie că adevăratul motiv al deciziei este eşecul lui Grindeanu de a relaxa legile anti-corupţie şi că şefii PSD caută un premier care va face mai mult pentru a-I ajuta pe membrii acuzaţi de fapte de corupţie.
Site-ul turcesc TRT World aminteşte că România este văzută drept una din ţările cele mai corupte din Uniunea Europeană şi că Bruxelles-ul monitorizează cu atenţie specială sistemul de justiţie din ţara noastră încă de la aderarea din 2007.
Englezii de la BBC observă că decizia coaliţiei PSD-ALDE este o premieră chiar şi pentru politica turbulentă din România şi că demiterea premierului vine la doar şase luni după numirea acestuia.
Site-ul Politico scrie că aceasta este cea de-a doua criză politică majoră a ţării în ultimele şase luni, după protestele anti-corupţie de la începutul anului.
Jurnaliştii de la Deutsche Welle au preluat declaraţia lui Liviu Dragnea de după vot, când a spus că aprobarea moţiunii de cenzură înseamnă că PSD şi ALDE vor continua să guverneze, aşa cum au ales românii la alegerile din decembrie 2016. Acea victorie a devenit una amară între timp, mai notează ziariştii nemţi.
Site-ul BFMTV din Franţa anunţă pe scurt căderea guvernului de la Bucureşti şi faptul că alianţa PSD-ALDE va trebui să propună un nume de premier preşedintelui Klaus Iohannis.
Agenţia de ştiri americană Bloomberg aminteşte că România a avut 13 prim-miniştri în 27 de ani şi remarcă faptul că lupta politică recentă a făcut ca leul să ajungă la cel mai jos nivel din ultimii cinci ani.