Bulgaria şi-a declarat disponibilitatea de a oferi Ucrainei flota sa de avioane de vânătoare MiG-29, formată dintr-o escadrilă de 16 aparate, potrivit unuia dintre documentele clasificate ale SUA scurse pe internet în ultimele zile.
Scandalul scurgerii informațiilor clasificate despre dotarea Ucrainei în războiul declanșat de Rusia a izbucnit în urmă cu o săptămână. Documentele scurse, potrivit NYT, conţin tabele cu viitoarele livrări de arme, date privind numărul de trupe şi batalioane, precum şi planuri militare. Departamentul de Justiție american a anunțat o anchetă după ce zeci de documente inscripționate cu „Secret” și „Strict Secret” au ajuns online.
Despre livrarea de avioane de vânătoare, oficial, Polonia a anunțat încă de luna trecută, martie, prin președintele Andrzej Duda a anunțat planul de a trimite cel puțin 12 avioane de luptă vechi MiG-29 în Ucraina. Și Marea Britanie analiza posibilitatea de a furniza avioane de luptă Eurofighter Typhoon Tranche 1 ale Royal Air Force (RAF) operatorilor europeni MiG-29, astfel încât aeronava fabricată în epoca sovietică să poată fi, la rândul său, oferită Ucrainei.
O asemenea acţiune de a oferi flota de avioane de vânătoare este însă "dificilă", se arată în documentul Pentagonului datat din 23 februarie, întrucât Bulgaria ar rămâne astfel fără avioane de vânătoare, cel puţin până la sosirea avioanelor F-16 comandate din SUA, dar a căror livrare este întârziată. Totuşi, o altă ţară est-europeană care la rândul ei va cumpăra avioane F-16, Slovacia, a donat deja Ucrainei întreaga sa flotă de 13 avioane de producţie sovietică MiG-29, rămânând astfel pentru moment fără aviaţie de vânătoare, relatează luni agenţiile EFE şi Novinite, potrivit agerpres.ro.
Bulgaria are în prezent 16 avioane MiG-29, dintre care numai şase sunt operaţionale, şi 14 avioane de atac la sol SU-25, dintre care operaţionale sunt tot şase. În urma sancţiunilor europene aplicate Rusiei după lansarea invaziei asupra Ucrainei, Bulgaria a încetat colaborarea cu Rusia pentru mentenanţa avioanelor MiG-29. Guvernul de la Sofia caută acum soluţii tehnice pentru a putea menţine aceste aparate în exploatare, altfel avioanele MiG-29 încă operaţionale nu vor mai putea fi folosite după anul în curs.
Preşedintele bulgar Rumen Radev şi socialiştii bulgari, tradiţional mai apropiaţi de Rusia, au blocat ajutorul militar pentru armata ucraineană cerut de fostul premier filo-american Kiril Petkov, dar Bulgaria a trimis totuşi arme, muniţii şi combustibil Ucrainei în mod clandestin prin intermediari, după cum însuşi Petkov a recunoscut ulterior, după ce a fost demis prin moţiune de cenzură.
Bulgaria are în prezent un guvern interimar şi a trecut pe 2 aprilie printr-o nouă rundă de alegeri legislative anticipate - al cincilea scrutin legislativ în ultimii doi ani -, din care a rezultat din nou un parlament unde nu se conturează vreo majoritate.
Preşedintele Radev, care a fost pilot de avion de vânătoare, a susţinut recent că "atât timp cât guvernul interimar este în funcţie, Bulgaria nu va oferi Ucrainei avioane MiG-29, sisteme de rachete antiaeriene, tancuri şi vehicule blindate".