Într-o scrisoare redactată în limbile engleză, franceză și germană, Juncker le explică acestora că sunt 'funcționari ai Uniunii', prin urmare pentru ei 'ușa nu va fi închisă'. 'Dumneavoastră sunteți funcționari ai Uniunii. Lucrați pentru Europa. Ați lăsat 'pălăriile' naționale la ușă când ați intrat în această instituție. Astăzi, ușa nu se închide', menționează Juncker în scrisoare.
El le mulțumește funcționarilor britanici pentru 'marea lor contribuție la proiectul european' și le promite sprijin în 'procesul dificil' care va fi inițiat după ce britanicii au decis prin referendum părăsirea blocului comunitar.
'În acest spirit al loialității reciproce, voi continua să colaborez cu președinții celorlalte instituții europene pentru a mă asigura că vom putea conta mai departe pe experiența, angajamentul și talentul vostru admirabile', îi încurajează Juncker pe funcționarii europeni cetățeni britanici.
Un mesaj asemănător a fost transmis și de șeful legislativului european, Martin Schulz, care i-a asigurat pe acești funcționari că 'pot conta în continuare pe sprijinul său pentru a face față numeroaselor provocări ce se prefigurează'.
'Sper că activarea articolului 50 din Tratatul UE (ce reglementează retragerea unui stat membru n.red.) se va face foarte repede și că negocierile cu Regatul Unit vor putea începe. Vă asigur că la aceste negocieri voi face tot posibilul pentru a vă apăra interesele', astfel i-a liniștit Schulz la rândul său pe britanicii care lucrează în instituțiile comunitare. Conform unor surse europene, nu există vreo regulă care să prevadă că ieșirea unui stat din UE implică automat retragerea din instituțiile comunitare a personalului ce deține cetățenia respectivului stat.
La data de 1 ianuarie 2016, dintre cei 7.520 de angajați ai Parlamentului European, 289 erau britanici.