„Sunt absolut sigur că actualul premier va arăta aceeași fermitate pentru apărarea locuitorilor Gibraltarului”, ca acum 35 de ani, „când altă femeie-premier a trimis o forță de intervenție (militară) la capătul lumii, pentru a proteja libertatea unui alt mic grup de britanici, împotriva altei țări vorbitoare de spaniolă”, declarat lordul Michael Howard, citat de cotidianul britanic.
Lordul Howard se referă la scurtul război din insulele Falkland, asupra cărora Argentina și-a afirmat suveranitatea la începutul anilor ’80, notează Cursdeguvernare.ro.
Amiralul în retragere Chirs Parry a alimentat discuțiile despre un eventual conflict spunând că Spania nu are nicio șansă în fața Marii Britanii.
Într-o declarație pentru The Telegraph, acesta a asigurat că Marea Britanie ar învinge Spania pe termen mediu și că "americanii ar oferi susținere" Londrei.
Totuși, Parry a afirmat că, cel mai probabil, cele două țări nu vor ajunge la un conflict.
Tensiunile au sporit după ce Comisia Europeană a acordat, vineri, Spaniei dreptul de veto privind stabilirea apartenenței Gibraltarului, teritoriu britanic „de peste mări”, la blocul comunitar.
Premierul britanic a transmis printr-un purtător de cuvânt că „nu va fi de acord nicodată cu aranjamente potrivit cărora populația Gibraltarului ar putea trece sub suveranitatea unei alt stat, împotriva dorinței exprimate democratic și liber a locuitorilor. Nici Nu va participa la negocieri nefavorabile Gibraltarului”, potrivit Reuters.
La rândul său, ministrul de externe spaniol, Alfonso Dastis, a declarat că „nu este nevoie de vreun drept de veto. Cum Marea Britanie părăsește UE, iar partnerul UE este Spania (nu Marea Britanie), UE este obligată să ia partea Spaniei”, potrivit Reuters.
Gibraltarul a constituit un obiect de dispută între Spania și Marea Britanie, încă din 1713, când Spania a cedat „stânca” Marii Britanii și apoi a revendicat-o mereu.
Spania lovește prin Scoția
În toiul disputelor pe tema Gibraltarului, Madridul a găsit o modalitate de a lovi Londra, afirmând că nu s-ar opune, așa cum s-ar fi așteptat toată lumea, aderării uneo Scoții independente la UE.
Spania a declarat că nu ar bloca "într-o primă etapă" prin veto tentativa Scoției independente de a se alătura Uniunii Europene după ce Marea Britanie va fi părăsit blocul comunitar, a declarat ministrul de externe spaniol Alfonso Dastis, într-un interviu publicat duminică de ziarul El Pais, citat de Reuters, potrivit Agerpres.
Spania a fost mult timp considerată drept un obstacol în calea aderării unei Scoții independente la UE pentru a descuraja separatismul în unele dintre propriile regiuni.
"Într-o primă etapă, nu cred că am bloca aceasta", a spus Alfonso Dastis în interviul din El Pais.
Cu toate acestea, a adăugat el, Scoția va părăsi UE împreună cu Marea Britanie, "restul vom vedea".
De asemenea, a spus ministrul, Spania nu dorește o fragmentare a familiei europene.
"Acestea fiind spuse, în cazul în care, prin aplicarea legislației sale, rezultatul acestui proces ar fi o diviziune a Regatului Unit, orice o parte a sa care devine stat și vrea să adere la UE trebuie să poată face aceasta. Și să urmeze etapele necesare", a spus el.