"Un lucru nebunesc la care să ne gândim în privinţa Bitcoin, în funcţie de estimările la care te uiţi, este că Bitcoin şi minarea de Bitcoin vor necesita, în 2020, atât de multă energie cât folosim în prezent în toată lumea. Aproximativ 38% din electricitatea necesară pentru operaţiune este numai pentru răcirea echipamentelor electronice.", spune Laura Nereng, analist.
Până la finalul acestui an, producerea de Bitcoin va reprezenta 0,5 la sută din consumul mondial de energie electrică. Este vorba despre 7,67 gigawaţi, adică puţin sub consumul Austriei, însă mai mult decât dublu faţă de cât consumă Irlanda, de exemplu. Aceasta este o problemă atât pentru mediu - deoarece acest consum de energie înseamnă un consum enorm de resurse ale Planetei - cât şi pentru cei care produc monedele, pentru că facturile la energie electrică sunt astronomice şi vor creşte în continuare.
Consumul atât de mare de curent electric este cauzat, pe de o parte, de sistemele performante de răcire. Acestea menţin funcţionale computerele foarte puternice care fac operaţiuni matematice extrem de complicate, necesare pentru producerea monedei virtuale. Pe de altă parte, cei care creează sau folosesc moneda trebuie să apeleze la algoritmi complicaţi pentru înregistrarea în siguranţă a tuturor tranzacţiilor, deoarece nu există o agenţie centrală care să se ocupe de acest lucru. Astfel de operaţiuni înseamnă, practic, consum mai mare de electricitate.
Analiştii cred că operaţiunile de minare nu se vor opri când bitcoinul nu va mai fi profitabil. Şi aceasta pentru că întotdeauna se vor găsi utilizatori care să folosească, de exemplu, resursele instituţiilor la care lucrează sau care sunt dispuşi să plătească mai mult pentru a-şi menţine anonimatul asigurat de criptomonede.