Cel puțin 1.200 de oameni au murit în urma dublei catastrofe din insula indoneziană Sulawesi, dar oficialii țării se așteaptă ca bilanțul să crească dramatic. Vicepreședintele Jusuf Kalla se teme că mii de oameni au murit, multe victime fiind în spcial în epicentrul dezastrului, orașul Palu, cu 350.000 de locuitori.
Un cutremur violent de 7,5 grade a zguduit vineri regiunea, acesta fiind urmat de un tsunami de șase metri care a lovit insula. Replicile puternice au continuat în oraşul de coastă sâmbătă dimineaţa, urmate de valuri de până la trei metri înălţime.
Autorităţile spun că eforturile de căutare şi salvare sunt îngreunate din cauză că seismul a provocat căderea curentului şi comunicaţilor în zona oraşului Palu şi localităţii Donggala, ultima aflată la doar 27 de kilometri de epicentrul seismului.
Multe trupuri neînsuflețite se află prin orașul devastat, iar spitalele sunt copleșite de numărul mare de victime, mulți răniți fiind tratați în ar liber.
Armata a fost trimisă să ajute, dar salvatorii fac eforturi uriașe să ajungă în zonele afectate, inclusiv în orașul Donggala, altă localitate afectate de dezastru
"Mulţi oameni morţi au fost găsiţi de-a lungul ţărmului", a afirmat Sutopo Purwo Nugroho, purtătorul de cuvând al agenţiei care se ocupa de dezastre. Acesta a adăugat că datele sunt încă provizorii.
"Când a apărut ameninţarea de tsunami, oamenii erau pe plajă şi nu au luat-o imediat la fugă şi au devenit, astfel, victime", a mai spus Sutopo Purwo Nugroho.
Unele persoane au reuşit să scape de valurile uriaşe urcându-se în copacii de şase metri, a mai spus purtătorul de cuvânt.
Cutremurul a fost urmat de o serie de replici care au avut şi peste 5 grade.
Sute de case s-au transformat în ruine. De asemenea, spitale, hoteluri şi o serie de mall-uri au fist grav afectate.
Operaţiunile de salvare sunt în desfăşurate, însă acestea sunt îngreunate de faptul că oraşul a rămas fără energie eletrică. În plus, principala şosea către Palu a fost blocată de o alunecare de teren.