"Imaginaţi-vă o secundă că aceste ţări nu ar fi devenit membre UE. În acest caz, probabil nu am mai discuta despre criza din Ucraina. Probabil am discuta despre Bulgaria sau despre ţările baltice. Admiterea acestor ţări "a fost decizia corectă. Desigur, nu a fost perfect. Dar să vă spun sincer – problemele pe care le-am avut în toţi aceşti ani cu integrarea europeană oare au fost din cauza Bulgariei şi României? Bineînţeles că nu", a subliniat Jose Manuel Barroso, citat de agenţia Focus.
Preşedintele în funcţie al Comisiei Europene a ținut să precizeze că ”există vechi state membre UE care fac procesul decizional mult mai dificil decât ţările admise de curând”.
Jose Manuel Durao Barroso, care s-a aflat la cârma CE timp de zece ani, pentru două mandate consecutiv, și-a susținut, miercuri, ultima conferință de presă în această calitate, după ce a prezidat ultima ședință de cabinet, cea de-a 424-a, potrivit Agerpres.
Extinderea UE a fost una din realizările Comisiei în acest interval, 10 țări aderând în 2004 — Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Lituania, Letonia, Estonia, Cipru și Malta—, Bulgaria și România în 2007, iar în 2013 Croația, amintește EurActiv.