Avionul de tip Airbus A321 al companiei aeriene ruse Kogalimavia, care avea la bord 217 pasageri şi şapte membri ai echipajului, s-a prăbuşit sâmbătă la scurt timp după decolarea din Sharm el-Sheikh, într-o zonă din Peninsula Sinai unde Egiptul se confruntă cu insurgenţa islamistă.
Deşi au apărut speculaţii că aeronava ar fi fost doborâtă de o rachetă, oficialii americani precizează că imaginile din satelit nu susţin această teorie.
Un oficial de rang înalt din domeniul apărării a declarat că un satelit american cu infraroşu a detectat o izbucnire de căldură în acelaşi loc şi timp cu prăbuşirea avionului rusesc. Potrivit oficialului, analiştii americani consideră că ar fi putut fi o explozie la bordul avionului, fie la rezervorul de combustibil, fie provocată de o bombă, dar nu există niciun indiciu că o rachetă sol-aer ar fi doborât aeronava. Acelaşi satelit cu infraroşu ar fi putut detecta o eventuală rachetă lansată de la sol.
Un alt oficial american din domeniul apărării a confirmat că imaginile din satelit au detectat o explozie în aer deasupra Peninsulei Sinai, în acelaşi moment. "Avionul s-a dezintegrat la altitudine foarte mare", când "a avut loc o explozie", a precizat oficialul.
La rândul său, şeful Direcţiei Naţionale de Informaţii din SUA, James Clapper, a declarat luni că nu există deocamdată "nicio dovadă directă privind o implicare teroristă" în prăbuşirea avionului.