Agenția Europeană de Siguranță a Aviației a declanșat o campanie care vizează și România. Avertismentul e pentru pasageri. Cei considerați că au un comportament turbulent în avion sau înainte de îmbarcare vor fi aspru pedepsiți când sunt vinovați.
Pentru ca regulile să fie știute de cât mai mulți pasageri, AES a declanșat o campanie de informare. În România, campania este susținută de Tarom, Blue Air și Wizz Air. Practic, toate companiile aeriene low cost care duc români prin Europa s-au băgat în treaba asta.
Ce presupune campania care-i vizează pe acești pasageri?
Agenția Europeană de Siguranţă a Aviaţiei susține că 1.000 de curse pe an au probleme din cauza pasagerilor care se urcă în avion sub influența băuturilor alcoolice. Mai mult, sunt o mulțime de zboruri la bordul cărora se servesc astfel de produse.
Aproximativ șapte din zece cazuri se încheie, însă, cu agresiuni fizice. Fie sunt agresați membrii echipajului, în special stewardesele, fie ceilalți pasageri ai cursei. Cei care, de regulă, se încumetă să încerce să-i potolească pe scandalagii.
Companiile au dreptul să-i treacă pe "lista neagră" pe cei care au creat probleme în mod repetat. Acești pasageri nu vor mai putea cumpăra bilete sau li se va refuza îmbarcarea în viitor. Astfel, dacă te știi cu probleme, ține-te departe de lista aceasta, ca să mai poți zbura.
Alte cazuri îi vizează pe cei care nu se pot abține de la fumat. Cel puțin o dată pe lună un avion aterizează din cauza celor care fumează. Aprinderea unei țigări în avion este interzisă, existând multe semne de avertizare. Da, e interzis chiar și la baie, sunt interzise toate țigările alternative.