Într-o scrisoare-răspuns la 166 de întrebări în Camera Reprezentanților a parlamentului olandez, ministrul olandez al justiției, Ard van der Steur, semnalează că FBI a informat poliția țării sale pe 16 martie, iar o zi după s-au stabilit "contacte între serviciile de poliție din Olanda și Belgia", indică aceeași sursă.
Concret, FBI a informat Olanda despre "istoria penală" a lui Ibrahim, unul din cei doi presupuși teroriști care s-au aruncat în aer la aeroportul Bruxelles-Zaventem și despre "antecedentele radicale și teroriste" ale lui Khalid, menționează sursa citată. Ibrahim și Khalid El Bakraoui erau incluși pe o listă a serviciilor de informații americane care îi clasifica drept "amenințare potențială", a informat săptămâna trecută NBC, potrivit EFE.
În răspunsul pentru deputații olandezi, Van der Steur a afirmat că vrea să ceară autorităților din Statele Unite un schimb mai bun de informații aflate pe listele negre și de supraveghere, semnalează ANP. Olanda dorește să poată consulta lista SUA cu combatanții străini din Siria implicit, potrivit aceleiași surse, după cum a semnalat săptămâna trecută ministrul olandez al justiției.
Guvernul condus de premierul Mark Rutte trebuie să dea explicații marți în fața Parlamentului olandez în legătură cu cazul lui Ibrahim El Bakraoui, la fel precum cel al Belgiei, în camera inferioară, după ce Turcia ar fi avizat ambele țări despre deținerea și expulzarea acestuia pe 14 iulie anul trecut în Olanda. Autoritățile de la Bruxelles și Haga au susținut că Ankara nu le-a comunicat la timp motivele expulzării, în vreme ce Turcia a asigurat că a informat despre faptul că era un combatant străin.
Ibrahim nu era înregistrat nici de autoritățile olandeze, nici pe vreo listă internațională și de aceea a putut să treacă din Olanda în Belgia fără a fi detectat, a explicat Van der Steur. Ministrul belgian de interne, Jan Jambon, a acuzat săptămâna trecută ofițerul de legătură de la ambasada Belgiei în Turcia de a fi tratat cu neglijență informația turcă.