Președintele Deutsche Fliegerarztverband, asociația medicilor din aviația germană, consideră că a fost "cu totul iresponsabil" din partea lui Andreas Lubitz să zboare, după ce medicii au emis o adeverință, în care au notat că nu este apt pentru pilotaj, scrie The Guardian.
"Este oribil, din ce in ce mai greu de inteles. Este cu totul iresponsabil ca a zburat, desi avea un certificat care spunea ca nu e pregatit pentru munca, adica nu e apt de zbor. Tot ce a facut reprezinta niste actiuni criminale", a declarat medicul Hans-Werner Teichmuller.
Totodată, medicul Hans-Werner Teichmuller a vorbit si despre posibilitatea introducerii unor teste psihologice mai dure pentru piloti, spunand ca este foarte posibil ca operatorii de zbor sa ia in curand aceasta masura.
"Insa un pilot care intentioneaza sa faca asa ceva poate fi destul de priceput astfel incat sa para o persoana echilibrata, chiar daca vrea sa se sinucida. Cu niciun proces de examinare nu poti fi sigur 100%", a subliniat acesta.
Teichmuller a precizat ca "probabilitatea ca asa ceva sa se intample din nou nu este foarte ridicata, din fericire", adaugand ca saluta faptul ca multe companii aeriene au introdus obligativitatea ca in cabina de pilotaj sa se afle in permanenta doua persoane.
Asociațiile de psihiatri, despre cazul Lubitz: Piloții cu depresie zboară de decenii fără probleme
Asociațiile de psihiatri au reacționat la informațiile apărute recent, în presă, legate de faptul că Andreas Lubitz, copilotul care ar fi prăbușit deliberat avionul Germanwings, cu 150 de oameni la bord, în Alpii francezi, suferea de depresie. Astfel, Colegiul Regal al Psihiatrilor, din Marea Britanie, a cerut presei și oficialilor să fie rezervați în relatările despre depresia de care ar fi suferit copilotul, în vârstă de 27 de ani, subliniind că discuțiile pe această temă vor face și mai dificil ca oamenii, care suferă de depresie, să primească tratament corespunzător, potrivit The Guardian, citat de Ziare.com.
Simon Wessely, președintele organizației, a declarat că nu trebuie să "tragem concluzii pripite" până când informațiile nu sunt demonstrate.
"Chiar dacă unul dintre piloți a suferit de depresie, trebuie să avem în vedere că, în aceeași situație, se află câteva milioane de oameni din această țară. Este adevarat și faptul că depresia este de obicei tratabilă. Cea mai mare barieră care intervine, în acordarea tratamentului necesar, este stigmatizarea și teama de divulgare a problemei", a declarat Simon Wessely, adăugând că discuțiile pe această temă vor face și mai dificil ca oamenii, care suferă de depresie, să primească tratament corespunzător.
La rândul său, asociația pentru probleme mentale "Mind" a sprijinit indicațiile lui Wassely, mergand, însă, și mai departe și spunând că piloții care suferă de depresie au zburat în condiții de siguranță zeci de ani.
"Evaluarea stării fizice și mentale a tuturor piloților este în totalitate justificată, însă nu ar trebui făcute speculații despre riscuri, în ceea ce îi privește pe oamenii care suferă de depresie sau de alte boli. Există piloți care au depresia în istoria lor medicală, dar care au zburat în siguranță timp de decenii (...). Titlurile din presă riscă să contribuie la stigmatizarea problemelor mentale, de care suferă milioane de persoane, în fiecare an. Trebuie să încurajăm presa să relateze despre acest subiect cu responsabilitate", se mentionează într-un comunicat de presă al asociației.