'Alianța nu a murit. Nu e beton, dar există. Vladimir Filat a predat șefia PLDM (premierului) Valeriu Streleț. Acesta a declarat (...) că nu-și va da demisia, deci, PLDM rămâne la guvernare. Este o situație mult mai bună decât atunci când exista guvernarea minoritară', a spus liderul liberal MIhai Ghimpu.
Ghimpu mai susține că situația nu este atât de gravă, deși AIE-3 a rămas fără majoritate parlamentară după ce Vlad Filat, fost premier, a fost reținut pentru 72 de ore. 'Lui Filat i-a fost ridicată imunitatea parlamentară, dar nu și mandatul. Da, am rămas acum 50 de deputați în AIE-3. Dar mai sunt deputații independenți, care au spus că vor vota legile necesare pentru prosperarea țării și a integrării europene', a adăugat președintele PL.
Mihai Ghimpu s-a pronunțat pentru tragerea la răspundere a tuturor celor vinovați de furturile de proporții din sistemul bancar și a negat implicarea sa în scheme frauduloase bancare.
'Noi de cinci ani vorbim că se fură de la Banca de Economii (una din cele trei bănci devalizate cu 1 aproape 1 miliard de dolari la sfârșitul anului 2014).
Este bine că i s-a permis justiției să-și facă treabă, iar lui Filat să-și demonstreze nevinovăția', a afirmat Ghimpu, adăugând că el personal nu s-a îmbogățit de când este în politică. 'Am o benzinărie, pe care am construit-o cu banii obținuți de la vinderea apartamentului lăsat moștenire de soacră', a explicat Ghimpu.
Democrații cer "echilibru"
Și PDM consideră că în acest moment este important să se găsească echilibrul, a anunțat un comunicat al partidului condus de Marian Lupu și Vlad Plahotniuc, acesta din urmă fiind acuzat în mod direct de Vlad Filat cum că ar fi orchestrat cazul âmpotriva sa.
"Atât de necesar pentru a nu ne lăsa atrași într-o criză politică profundă, trebuie să manifestăm maturitate, înțelepciune, mult calm și responsabilitate. Destrămarea alianței de guvernare ar pune într-o situație delicată Republica Moldova și pe cetățenii ei. Țara noastră are nevoie, mai mult ca oricând, de stabilitate și de unitate, pentru a putea împreună să reclădim încrederea în instituțiile statului. Pentru a elimina orice speculații, declarăm cu toată fermitatea că Partidul Democrat din Moldova nu dorește denunțarea acordului AIE și nici alegeri anticipate. Astfel de acţiuni ar putea să ne arunce în criză politică, așa cum s-a întâmplat la precedenta denunțare a acordului Alianței, dar și la conflicte politice prin care am trecut", a precizat PDM.
Reținerea fostului premier Vlad Filat mai dă o lovitură alianței proeuropene de la Chișinău, aflată și-așa într-o cădere liberă în încrederea populației. O eventuală prăbușire a coaliției de guvernare și o declanșare a alegerilor anticipate ar însemna, cel puțin potrivit sondajelor, venirea la putere a partidelor considerate proruse.
Moldova, mai aproape de Rusia. Ce urmează pentru proeuropenii de la Chișinău
PLD rămâne la guvernare
Partidul Liberal Democrat rămâne la guvernare, a declarat vineri premierul Republicii Moldova, Valeriu Streleț, care a preluat și funcția de lider al acestei formațiuni, după ce Vlad Filat, reținut joi de procurorii anticorupție, a anunțat că se retrage de la conducerea liberal-democraților.
Valeriu Streleț a precizat, după o ședință a Consiliului Politic Național al PLDM, că formațiunea va veni cu inițiative de reforme și că unele din acestea ar putea fi incomode pentru unii parteneri de coaliție.
''După evenimentele de ieri (joi), care au fost regizate unilateral, selectiv, se cer acțiuni foarte ferme pentru a scoate Republica Moldova dintr-un cerc vicios. O să aflați în zilele următoare ce va urma. Cert este că PLDM rămâne la guvernare. Va fi un partid vocal, cu inițiative incomode pentru unii parteneri de coaliție, care va acționa cu responsabilitate'', a afirmat Streleț, citat de agenția Unimedia.
Filat, acuzat de corupție
Potrivit Centrului Național Anticorupție de la Chișinău, Vlad Filat este acuzat de corupere pasivă și trafic de influență și riscă până la15 ani de închisoare.
Potrivit Procuraturii generale a Republicii Moldova, pe timpul când era premier, Vlad Filat ar fi primit de la omul de afaceri Ilan Shor 'bunuri și servicii ce nu i se cuvin în sumă de 60 de milioane de dolari pentru a organiza numirea lui Shor în calitate de consul onorific în Federația Rusă'.
În 2013-2014, Vlad Filat ar fi pretins și ar fi primit de la Ilan Shor bani și servicii și alte bunuri în sumă de peste 190 de milioane de dolari, se mai spune în materialele Procuraturii.