Judecătorul Curții Supreme Alexandre de Moraes a ordonat, de asemenea, platformelor de socializare Facebook, Twitter și TikTok să blocheze propaganda care instigă la lovitură de stat, potrivit Reuters, citat de Agerpres.
Autoritățile braziliene au început să investigheze cel mai grav atac asupra instituțiilor țării de la restabilirea democrației în urmă cu patru decenii, președintele Luiz Inacio Lula da Silva promițând că îi va aduce în fața justiției pe cei responsabili de revoltă.
Zeci de mii de demonstranți antidemocratici au invadat duminică Curtea Supremă, Congresul și palatul prezidențial, au spart ferestre, au răsturnat mobilier, au distrus opere de artă și au furat Constituția originală a țării din 1988. De asemenea, au fost confiscate arme dintr-un birou de securitate prezidențială.
Președintele de stânga Lula, care a preluat mandatul la 1 ianuarie, a declarat că poliția locală militarizată care se subordonează guvernatorului Brasiliei, Ibaneis Rocha, a fost aliat al lui Bolsonaro, nu a făcut nimic pentru a opri avansarea protestatarilor.
Lula a decretat intervenția federală a securității publice în capitală și a promis pedepse exemplare pentru liderii asaltului „fascist” care a avut ca scop provocarea unei lovituri de stat militare care l-ar putea readuce pe Bolsonaro la putere.
„Toți cei care au făcut acest lucru vor fi găsiți și pedepsiți”, a declarat Lula reporterilor din statul Sao Paulo.
Asaltul a stârnit întrebări în rândul aliaților lui Lula cu privire la modul în care forțele de securitate publică din capitală au fost atât de nepregătite și au fost ușor de copleșit de protestatarii care își anunțaseră planurile cu câteva zile înainte pe rețelele de socializare.
Lula l-a acuzat pe Bolsonaro că și-a inflamat susținătorii după o campanie de acuzații nefondate privind fraudarea alegerilor de la sfârșitul guvernării sale, marcată de un populism naționalist care a provocat diviziuni.
Din Florida, unde a zburat cu 48 de ore înainte de încheierea mandatului său, Bolsonaro a respins acuzațiile, scriind pe Twitter că demonstrațiile pașnice au fost democratice, dar invadarea clădirilor guvernamentale „a depășit limita”.
Invazia, care a amintit de asaltul asupra Capitoliului american de acum doi ani de către susținătorii fostului președinte Donald Trump, a fost condamnată rapid de liderii mondiali, de la președintele american Joe Biden și cel francez Emmanuel Macron la șefii de stat din America Latină.
Poliția a recucerit clădirile publice avariate din emblematica capitală futuristă după trei ore și a dispersat mulțimea cu gaze lacrimogene.
Ministrul justiției, Flavio Dino, a declarat că 200 de manifestanți au fost arestați, dar guvernatorul Rocha a avansat un număr de 400.
Dino a declarat că investigațiile vor avea ca scop să descopere cine a finanțat cele câteva sute de autobuze care au adus susținătorii lui Bolsonaro la Brasilia și, de asemenea, să-l ancheteze pe Rocha pentru că nu a pregătit securitatea.