Experții universității americane Priceton din SUA au făcut o simulare a apocalipsei nucleare. Aceștia
au dezvoltat o nouă simulare pentru o escaladare plauzibilă a unui război între SUA și Federația Rusă. Scenariul a folosit poziții realiste ale armamentului nuclear, ținte și estimări ale numărului deceselor ce ar urma unei asemenea catastrofe. Potrivit estimărilor experților, în primele ore ale conflictului nuclear, ar fi peste 90 de milioane de victime - morți și răniți. Populația globului numără în acest moment aproape 8 miliarde de oameni.
Așa ar arăta „apocalipsa nucleară”, spun experții de la Princeton. Nordul Americii, Europa și Rusia vor deveni ruine iar radiațiile atomice ar urma să se împrăștie mai apoi pe tot globul.
Simularea a fost efectuată în 2019 și a fost intitulată "PLANUL A", dar acum a ajuns din nou în atenția publicului, mai ales după ce Rusia a lansat noi amenințări privind posibilitatea folosirii de arme nucleare.
Simularea se bazează pe scenariul că Rusia va trimite o singură "împușcătură de avertizare" împotriva unei baze militare opuse, operată de forțele SUA-NATO. Prima lovitură ar acționa ca primul domino dintr-o serie de evenimente care ar face ca părțile implicate în conflict desfășurând sute de arme nucleare în încercarea de a se depăși reciproc, numărul morților crescând rapid pe măsură ce conflictul trece în diferite etape. În prima fază, Rusia ar încerca să distrugă bazele NATO în toată Europa prin folosirea a 300 de arme nucleare, în timp ce NATO ar răspunde cu 180, cu 2,6 milioane de morți în primele trei ore, relatează dcnews.ro, citând sgs.princeton.edu.
Simularea făcută de experții de la Priceton începe cu un atac cu bombă nucleară tactică lansată de Rusia, din exclava Kaliningrad. Aceasta lovește o țintă situată între Polonia și Cehia, iar ca reacție imediată, NATO lansează același tip de proiectil din Belgia în regiunea atacatoare a Rusiei.
Acesta este și momentul în care conflictul escaladează într-un război nuclear tactic în toată Europa.
Potrivit simulării, Rusia lansează 300 de bombe tactice din bombardiere strategice și lansatoare cu rază scurtă de acțiune. Obiectivele principale în prima etapă a confruntării sunt distrugerea centrelor de comandă și a concentrărilor de trupe NATO din Europa. Alianța Nord-Atlantică răspunde atacului cu 180 de bombe tactice asupra bazelor militare din Rusia.
În primele 3 ore, peste 2,6 milioane de oameni ar muri sau ar fi în stare critică în urma suflului radioactiv, iar Europa ar ajunge ruine.
În acest caz, Statele Unite ar recurge la bombele nucleare strategice, lansate cu ajutorul rachetelor intercontinentale cu rază lungă de acțiune din submarine și silozuri subterane. Obiectivul principal este distrugerea a cât mai multor depozite nucleare de unde ar urma Rusia să atace.
În mai puțin de 5 ore, aproape 35 de milioane de oameni vor muri pe loc, iar alte 58 de milioane ar fi rănite de explozii. Simularea cercetătorilor americani nu a luat în calcul și țările care ar putea sprijini Rusia în acest război apocaliptic.
Dacă ar interveni și China, Coreea de Nord, India și Pakistan, bilanțul în masă ar fi uriaș.
În plus, estimările morților sunt limitate la decesele provocate de explozii nucleare, însă numărul morților ar fi semnificativ mai mare dacă se iau în calcul și decesele ulterioare „războiului nuclear”, provocate de precipitațiile nucleare și alte efecte pe termen lung.