Recunoaşterea oficială vine după ce presa insulară relata de ceva vreme despre situaţii în care pacienţii sunt abandonaţi ore în şir pe tărgi sau transportaţi cu ambulanţe supraîncărcate.
''Nivelul actual de compromis în ceea ce priveşte siguranţa este, în anumite momente, intolerabil, în ciuda celor mai bune eforturi ale cadrelor medicale'', se spune în documentul semnat de medici. ''Peste 120 de pacienţi sunt consultaţi pe holuri, unii dintre aceştia murind prematur''.
Unele unităţi de primiri urgenţe au şi peste 50 de pacienţi simultan care aşteaptă să fie eliberate paturi, în timp ce în altele, pacienţii ''dorm în clinici transformate în saloane improvizate'', spun medicii în scrisoarea care a intrat joi în vizorul presei britanice.
Cauza, mai spun medicii care au semnat scrisoarea-apel, este subfinanțarea cronică a NHS (National Health Service).
În perioada sărbătorilor de iarnă, zeci de mii de operaţii care trebuiau făcute prin decontare cu statul (adică NHS) au fost amânate. Premierul Theresa May și-a cerut scuze pentru această situație, însă a fost foarte evazivă când a fost adusă în discuție posibilitatea unei crize în serviciul medical finanţat de plătitorii de taxe.
NHS este în mijlocul unei bătălii politice pe tema finanţării şi privatizării. Una dintre cele mai des vehiculate critici la adresa sistemului este că sume importante sunt înghițite de serviciile medicale acordate, gratuit, cetățenilor străini.