Citându-l pe ministrul de externe Peter Szijjarto, ministerul a declarat că Ungaria i-a transmis clar Bulgariei că va recurge la veto în cazul intrării sale în Schengen, dacă taxa pe principala rută de import de gaze ruseşti a Ungariei va rămâne în vigoare.
Un veto spus intrării Ungariei în Schengen afectează în egală măsură candidatura României, cele două ţări fiind luate în considerare împreună pentru aderarea la spaţiul european de liberă circulaţie, notează agențiile internaționale, citate de Agerpres.
Guvernul olandez îşi ridică veto-ul faţă de aderarea Bulgariei la SchengenCITEȘTE ȘI Guvernul olandez îşi ridică veto-ul faţă de aderarea Bulgariei la Schengen
"Le-am spus clar bulgarilor că, dacă menţin această taxă, dacă pun în pericol siguranţa aprovizionării cu energie a Ungariei pentru mult timp, atunci vom spune veto la intrarea lor în Schengen", a declarat Peter Szijjarto. El a precizat că Ungaria îşi va ridica veto-ul de îndată ce taxa de tranzit va fi abrogată.
Într-o postare video pe Facebook, politicianul de la Budapesta a calificat demersul Bulgariei drept "scandalos şi ostil", deoarece pune în pericol tranzitul de gaze naturale destinate Macedoniei de Nord, Serbiei şi Ungariei. Szijjarto a declarat că decizia Bulgariei este contrară reglementărilor europene.
Ţările vest-europene au făcut eforturi mari pentru a scăpa de dependenţa de gazul rusesc, dar Ungaria a primit 4,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an de la Rusia în cadrul unui acord semnat în 2021, ruta de furnizare venind în principal prin Bulgaria şi Serbia.
Din cauza condiţiilor actuale geopolitice şi de securitate, cea mai mare parte a gazului necesar pentru aprovizionarea Ungariei trece prin această conductă, iar decizia Bulgariei, care este "complet contrară legislaţiei europene, riscă printre altele să oprească livrările de gaz către Ungaria", a explicat şeful diplomaţiei ungare.
Péter Szijjártó a semnalat că, săptămâna viitoare, va fi luată o decizie privind aderarea Bulgariei la Spaţiul Schengen, "aşa că, brusc, (Sofia) a început să încerce să retragă această lege", susţine el.
“Dacă va fi retrasă, ne vom retrage şi noi decizia privind votul de veto”, a declarat ministrul ungar de externe.
Bulgaria a introdus în octombrie noua taxă de tranzit de 10 euro pe MWh pentru gazul rusesc, provocând critici puternice din partea Ungariei şi Serbiei, iar Budapesta a cerut deja Comisiei Europene să lanseze o procedură de infringement împotriva Bulgariei.