Aproape o cincime dintre republicanii înregistraţi să voteze vor ca Donald Trump să se retragă din cursa pentru Casa Albă, arată un sondaj Reuters/Ipsos dat publicităţii miercuri, ce reflectă diviziunile provocate de candidatura omului de afaceri în propriu său partid.
Circa 19% dintre persoanele întrebate sunt de părere că magnatul new-yorkez ar trebui să se retragă, 70% consideră că ar trebui să rămână în cursă, iar 10% au spus că nu ştiu.
Studiul a fost realizat în perioada 5-8 august, pe un eşantion de 396 de republicani întregistraţi.
Din totalul de alegători înregistraţi, curca 44% vor ca Trump să renunţe, arată un alt sondaj, realizat pe un eşantion de 1.162 de persoane înscrise la vot.
Aceste valori arată diviziunile profunde din rândul Partidului Republican privind candidatura lui Trump. Numeroşi republicani importanţi au refuzat să îl susţină în alegerile din 8 noiembrie împotriva democratei Hillary Clinton, din cauza retoricii sale inflamatorii şi a propunerilor politice controversate, precum construirea unui zid la graniţa cu Mexicul şi interzicerea temporară a accesului tuturor musulmanilor în ţară.
Mike Smith, un pensionar în vârstă de 74 de ani din Clearwater, Florida, a declarat că l-a susţinut pe Trump mult mai mult decât ar fi trebuit, dar acum este de părere că acesta ar trebuie să se retragă din cursă. Trump “nu s-a comportat ca un lider”, a subliniat Smith, adăugând că ar putea vota pentru Clinton, deşi este membru al Partidului Republican.
„Politicile sale nu par să fie foarte bine formate, nu par să aibă logică (…). Susţinerea pe care o are din partea republicanilor pare mai degrabă obligatory decât voluntară”, a adăugat el.
Megan MacDonald,în vârstă de 25 de ani, este susţinătoare a Partidului Republican, dar nu l-a susţinut pe Trump în timpul alegerilor primare. “Simt că au ieşit atât de multe lucruri jignitoare din gura sa şi le spune (…). Am senzaţia că nici măcar nu încearcă să fie o persoană decentă, pe care să o admirăm”, a subliniat MacDonald, casnică. Ea se gândeşte să aleagă unul dintre cei candidaţi susţinuţi de partidele mici.
Stacie McDaniel, în vârstă de 42 de ani, a mărturisit că retorica lui Trump a făcut-o uneori să se creadă că ar fi mai bine să se retragă din cursă. “Uneori cred că are intenţii bune, dar îl ia gura pe dinaninte (…). Cred că spune lucruri pe care, dacă va fi ales, nu le va pune în aplicare”, a explicat McDaniel, directoare în cadrul unei companii imobiliare din Louisiana.
Ea a mărturisit că va vota, totuşi, cu Trump, pentru că i se pare un rău mai mic decât Hillary Clinton.
Nici Trump, nici Clinton nu se bucură de o mare popularitate. Circa 53% dintre americani au o opinie nefavorabilă despre Clinton, care este acuzată că a pus în pericol secrete de stat atunci când a folosit servere personale de mail în perioada în care a fost şefă a diplomaţiei, arată un sondaj Reuters/Ispsos.
Circa 63% dintre alegători au o părere nefavorabilă despre Trump.
În cel mai recent sondaj Reuters/Ispsos, publicat marţi, Clinton are un avans de peste 7% în intenţiile de vot faţă de trump. Săptămâna trecută, avansul ei era de 3%.
Donald Trump se află în prezent în centrul unei polemici aprinse, după ce a sugerat marţi că activiştii pentru dreptul de a deţine armă ar putea acţiona pentru a o opri pe rivala sa democrată Hillary Clinton să nominalizeze judecători liberali la Curtea Supremă, ceea ce a generat un nou val de critici la adresa sa.
Echipa de campanie a lui Clinton a calificat aceste declaraţii “periculoase”. “O persoană care vrea să fie preşedintele Satelor Unite nu ar trebui să sugere violenţe astfel”, se arată într-un comunicat al staff-ului fostului secretar de stat american.
Pe de altă parte, atunci când i s-a cerut să clarifice ce a vrut să spună republicanul, echipa sa de campanie a dat asigurări că Trump s-a referit la mobilizarea susţinătorilor celui de-Al Doilea Amendament pentru a obţine voturi pentru Trump la alegerile din toamnă.
“Se numeşte puterea unificării – oamenii (care susţin – n.r.) Al Doilea Amendament au un spirit extraordinar şi sunt foarte unificaţi, ceea ce le oferă o putere politică mare”, se adaugă într-un comunicat al echipei de campanie a lui Trump.
Atunci când l-a prezentat pe Trump, la un miting din Fayetteville, Carolina de Nord, fostul primar al New Yorkului Rudy Giuliani a acuzat presa că a scos declaraţia din context pentru a o ajuta pe Hillary Clinton.
“Ce a vrut să spună este că voi (alegătorii – n.r.) aveţi puterea de a vota împotriva ei. Voi aveţi puterea de a vorbi împotriva ei. Ştiţi de ce? Pentru că sunteţi americani”, a subliniat el.
La rândul său, candidatul lui Trump la vicepreşedinţie, Mike Pence, a dat asigurări, într-un interviu pentru NBC News, că mogulul new-yorkez nu incită la violenţă.
Pe ,de altă parte, un fost director CIA, Michael Hayden, care luni a semnat, alături de alţi 49 de experţi în securitate republicani, o scrisoare în care l-au criticat dur pe Trump, a declarat pentru CNN: “Nu eşti responsabil numai pentru ceea ce spui. Eşti responsabil pentru ce aud oamenii”.
Senatoarea americană Elizabeth Warren, care îl critică adesea pe Trump, a scris pe Twitter că republicanul “face ameninţări cu moartea pentru că este un laş patetic care nu poate face faţă faptului că pierde în faţa unei fete”.
Mai mulţi democraţi au descris remarcile lui Trump drept încă un semn că nu este potrivit pentru Casa Albă.
“Nu trataţi acest lucru ca pe o gafă politică. Este o ameninţare de asasinare, ce creşte semnificativ riscul unei tragedii şi crize naţionale”, a subliniat senatorul Chris Murphy (democrat).
Imediat după ce Trump a făcut declaraţiile controversate, mulţi utilizatori ai reţelelor de socializare l-au acuzat că a cerut, practic, asasinarea lui Clinton.
În numai trei ore, Al Doilea Amendament a devenit principalul subiect de pe Twitter, menţionat în peste 60.000 de mesaje.
Dreptul de a deţine armă a fost subiect important al campaniei din 2016, pe fondul violenţelor care au afectat multe oraşe americane.