Loviturile artileriei turce peste graniță, împotriva țintelor kurde și ale regimului Bashar al-Assad, ar putea anunța o ofensivă terestră a Turciei în Siria.
Deocamdată însă, oficialii de la Ankara au precizat că forțele armate ale Turciei nu au făcut decât să răspundă unor atacuri lansate împotriva unor ținte de pe teritoriul său.
Tirurile de artilerie vin după avansul trupelor kurde din Siria, care, cu ajutorul aviației ruse, au capturat o fostă bază aeriană aflată la sud de orașul Azaz, din mâinile rebelilor sirieni.
Statele Unite au îndemnat Turcia să înceteze focurile de artilerie, potrivit Agerpres.
"Le-am cerut kurzilor sirieni și altor forțele afiliate PYD (Partidul kurd al Unității Democratice) să nu profite de confuzie cucerind noi teritorii. Am primit, de asemenea, informații despre tiruri de artilerie dinspre partea turcă a graniței și am îndemnat Turcia să înceteze aceste tiruri", a protestat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby.
Avioane saudite în Turcia
Ceva mai devreme, în cursul zilei, ministrul turc de Externe a anunțat începerea unei posibile ofensive terestre.
"Dacă există o strategie împotriva Statului Islamic, atunci Turcia și Arabia Saudită ar putea lansa o operațiune terestră", a declarat ministrul de Externe de la Ankara Mevlut Cavusoglu.
"Arabia Saudită trimite avioane în Turcia la baza Incirlik. Au venit, au efectuat o recunoaștere. Deocamdată nu este clar câte avioane vor veni", a mai spus oficialul.
O eventuală ofensivă a Turciei și a Arabiei Saudite și a altor aliați sunniți în Siria a fost vehiculată intens în ultimele zile.
În vreme ce atât oficalii turci cât și cei saudiți au vorbit despre necesitatea unei intervenții în Siria pentru combaterea Statului Islamic, principala preocupare a acestor actori regionali este ofensiva forțelor regimului Bashar al-Assad, susținute de trupele iraniene și în special de aviația rusă împotriva rebelilor.
Ofensiva loialiștilor regimului în nordul Alepului a redus teritoriile controlate de rebelii susținuți de Turcia, Arabia Saudită și Qatar, reușind, recent, să taie coridorul vital dintre Turcia și cel mai mare oraș sirian, parțial controlat de opozanții regimului al-Assad.
Ankara și-a arătat foarte vocal nemulțumirea față de bombardamentele masive ale Rusiei, care au alungat din zona orașului Alep zeci de mii de oameni, ajunși între timp la granița turcă.
Medvedev evocă un război mondial
Rusia a lansat declarații dure în ultimele săptămâni cu privire la o posibilă intervenție străină în Siria.
Premierul rus Dmitri Medvedev a afirmat că marile puteri trebuie să se așeze la masa negocierilor pentru a pune capăt războiului din Siria și că o ofensivă terestră străină în această țară ar putea duce la izbucnirea unui "nou război mondial", relatează Reuters și AFP.
"Ofensiva terestră face în general ca un război să devină permanent", a avertizat șeful guvernului rus într-un interviu pentru ediția de vineri a cotidianului german Handelsblatt, potrivit Agerpres.
"Americanii și partenerii noștri arabi trebuie să se gândească bine: vor un război permanent?", a declarat Medvedev.
"Ar fi imposibil" ca un astfel de război să fie câștigat rapid, "în special în lumea arabă, unde fiecare luptă cu fiecare", a mai spus el, conform traducerii în germană a afirmațiilor sale.