În intervenția sa la un congres al oamenilor de afaceri germani, șefa guvernului de la Berlin și-a manifestat astfel sprijinul față de o recentă propunere a Comisiei Europene pentru încheierea de acorduri privind migrația cu unele state din bazinul Mării Mediterane, zona pe unde trec migranții din Africa și Orientul Mijlociu care încearcă să ajungă în vestul Europei.
'Încă mai sunt multe de făcut pe coasta africană', a subliniat Merkel, referindu-se concret la Libia, Maroc, Algeria și Egipt, printre altele. Ea a recunoscut că Europa trebuie să-și apere frontierele externe pentru a putea funcționa corespunzător și pentru a-și putea păstra atât piața comună, cât și spațiul de liberă circulație Schengen.
Problemele trebuie soluționate 'la frontiera externă' a UE, nu în interiorul ei, a continuat Angela Merkel, făcând astfel aluzie la situația de la granița dintre Italia și Austria, în pasul Brenner din Munții Alpi, controlată strict de autoritățile austriece pentru a preveni pătrunderea migranților.
Acordul încheiat de UE și Ankara prevede în principal returnarea către aceasta din urmă a migranților ajunși în Grecia, în schimbul preluării de către statele UE a 72.000 de refugiați sirieni direct din Turcia, un ajutor financiar european de până la 6 miliarde de euro acordat guvernului de la Ankara pentru refugiați și apropierea Turciei de blocul european prin liberalizarea regimului de vize și accelerarea procesului de aderare a Turciei la blocul comunitar.
Comisia Europeană a propus marți încheierea de acorduri privind stăvilirea fluxului migrator și cu statele de origine și de tranzit ale imigranților, referire la statele africane de unde provin o mare parte a migranților ajunși în Europa.
Spre deosebire de migranții veniți din Siria, majoritatea africanilor care pornesc către țările Uniunii Europene sunt motivați doar de traiul mai bun din Europa, astfel că ei sunt imigranți economici care în mod normal ar trebui expulzați.
Însă țările lor de origine nu cooperează în demersurile de repatriere, astfel că executivul comunitar a propus marți un mecanism ce cuprinde stimulente (investiții), dar și penalizări (reducerea ajutoarelor pentru dezvoltare), în speranța că astfel va determina aceste țări să ia măsuri pentru a controla fluxurile migrației ilegale.