Șefii puternicelor patronate germane cer partidelor aflate la guvernare să rezolve diviziunile interne, pe fondul celei mai grave crize din cariera de 13 ani a cancelarului Angela Merkel.
”În aceste vremuri nesigure, guvernul german nu ar trebui să se complice cu diviziuni interne”, a declarat Dieter Kempf, șeful BDI, o federație care reprezintă interesele a peste 100.000 de firme din Germania, potrivit Reuters.
Un avertisment a venit și de la Hans Peter Wollseifer, președintele unei alte asociații patronale, care a spus că destrămarea guvernului condus de Angela Merkel ar avea ”consecințe sociale și economice greu de estimat”.
Cele trei partide care formează coaliția aflată la guvernare în Germania urmau să se întâlnească marți seară, cu câteva zile înaintea unui complicat summit al UE pe tema migrației.
Soluția Romei pentru valul de migrație din Africa în plină criză europeană
La respectivul summit, Angela Merkel trebuie să găsească o soluție europeană în chestiunea valului de migranți.
În caz contrar, cancelarul va intra cel mai probabil într-un conflict direct cu ministrul de Interne și șeful Uniunii Creștin Sociale (CSU), partidul bavarez aflat de 70 de ani alături de Uniunea Creștin Democrată (CDU).
Ministrul de Interne, Horst Seehofer, a avertizat că în lipsa unei soluții europene, se vede nevoit să introducă controale la graniță pentru a-i opri pe migranții deja înregistrați în alte țări.
Angela Merkel, care se opune acestei soluții și consideră că o astfel de măsură stă doar în prerogativele cancelarului, va fi nevoită cel mai probabil să îl demită și ministru.
Urmarea: CSU se va retrage din alianța de 70 de ani cu CDU, iar guvernul Angela Merkel va rămâne fără majoritate în Parlament.
Un sondaj dat publicității săptămâna trecută arăta că doi din cinci germani vor ca şefa executivului federal, Angela Merkel, să demisioneze în urma disputei din interiorul guvernului cu privire la gestionarea migranţilor la frontierele ţării.
Conform sondajului YouGov, 43% dintre respondenţi au afirmat că Angela Merkel ar trebui să lase locul unui succesor, iar un procent similar de 42% au fost de părere că ar trebui să rămână în funcţie. Restul de 15% nu au răspuns.