Grupul Volkswagen a confirmat la sfârșitul anului trecut că este în căutarea unui amplasament pentru o uzină în Estul Europei, însă construcția propriu-zisă ar putea fi blocată chiar de consiliul angajaților.
Publicația germană Handelsblatt anunță că reprezentanții angajaților Grupului Volkswagen au decis să voteze împotriva planului anunțat de conducerea companiei și propun în schimb că producatorul german să utilizeze mai eficient actualele unități de producție.
Astfel, consiliul angajaților susține că, în loc să investească 1.3 miliarde de euro într-o nouă uzină, Grupul Volkswagen ar putea cheltui doar 200 de milioane de euro pentru a adapta uzinele actuale la noile cerințe de producție. În prezent nu este clar ce șanse de reușită are consiliul angajaților să oprească planurile actuale ale conducerii, mai ales că Grupul Volkswagen a stabilit deja o serie importantă de relocări de producție.
Astfel, uzina de la Emden (Germania) ar urma să se ocupe doar de producția de mașini electrice, ceea ce va determina mutarea producției lui Volkswagen Passat la o uzină deținută de Skoda în Cehia.
În schimb, Skoda ar urma să-și mărească atuala capacitate de producție prin intermediul unei noi uzine în Europa de Est, care va fi folosită însă și de colegii de grup de la Seat. De altfel, planurile actuale prevăd ca noua uzina să producă, cel puțin pentru început, modele Skoda Karoq și Seat Ateca.
Inițial, presa internațională a speculat că pe listă scurtă de opțiuni a celor de la Volkswagen se află România, Bulgaria și Turcia, pentru ca ulterior printre candidați să apară și Serbia, în ciuda faptului că statul balcanic nu face parte din Uniunea Europeană. Potrivit celor mai noi informații, Grupul Volkswagen a alcătuit o listă cu 10 posibile locuri pentru noua uzină din toate cele 4 țări candidate.