Legea, promovată de parlamentarii majorității controlate de oligarhul Vlad Plahotniuc, a fost aspru criticată atât de opoziție, societatea civilă, cât și de ambasada SUA la Chișinău.
Procedura oferă persoanelor fizice, cetățeni ai Republicii Moldova, posibilitatea să-şi declare bunurile ascunse anterior. Aceasta se referă atât la bani, cât şi la bunurile imobiliare, mijloace de transport, valori mobiliare, acțiuni la firme, scrie Agora.md.
Singurele bunuri și active ce nu pot fi amnistiate sunt cele obţinute din surse infracţionale, inclusiv care cad sub incidența Convenţiei privind spălarea banilor. După declarare, proprietarii achită o taxă de 3% din valoarea bunurilor declarate voluntar.
Inițiativa Puterii este extrem de controversată, dat fiind faptul că Republica Moldova e cunoscută ca o placă turnantă pentru activități de spălare de bani, iar criza miliardului de euro furat din bănci nu s-a rezolvat nici până acum.
Ambasada SUA a reacționat extrem de dur printr-o postare pe Facebook: ”Ambasada Statelor Unite este extrem de dezamăgită de adoptarea legislaţiei care va diminua capacitatea Moldovei de a combate spălarea banilor. Legea privind declarația voluntară și stimularea fiscală (numită și legea amnistierii capitalului) legitimează furtul şi corupţia şi va dăuna climatului de afaceri al Republicii Moldova. Considerăm că această lege contravine angajamentelor pe care guvernul Republicii Moldova și le-a asumat, și această părere este împărtăşită de partenerii internaţionali de dezvoltare ai Moldovei. Cetățenii Moldovei au suferit deja consecinţele infracţiunilor financiare majore. Infractorii ar trebui pedepsiţi, nu răsplătiţi. Poporul Moldovei merită mai mult”.