Totul la doar câteva ore după ce un camion a intrat în mulțimea care tocmai pleca de la un spectacol cu focuri de artificii, pregătit de Ziua Națională. Şoferul a fost împușcat de forțele de ordine, iar presa locală scrie că este vorba despre un tunisian cu dublă cetăţenie, deprimat din cauza divorțului.
Franţa se află încă sub stare de urgență, măsură care a fost prelungită recent pentru a a treia oară, cu scopul de a acoperi Turul Franţei şi Campionatul European de Fotbal.
Cine este şoferul ucigaş
Teroristul de la Nisa are un copil de trei ani, este şofer de camion de profesie, iar apropiaţii sunt audiaţi de autorităţi vineri, relatează Nice-Matin, scrie News.ro.
Autorul masacrului a fost identificat drept Mohamed Lahouaiej Boisvert de presa franceză. El este un franco-tunisian în vârstă de 31 de ani, cu un cazier important ce include fapte armate, violenţe conjugale şi ameninţări. El a fost reţinut pentru una dintre infracţiuni în urmă cu cel puţin o lună şi a fost plasat sub control judiciar, potrivit AFP.
Pe de altă parte, Le Figaro afirmă că a fost arestat în martie.
El nu era, însă, în vizorul serviciilor de securitate ca suspect de extremism.
Bărbatul a fost identificat datorită amprentelor digitale şi a permisului de conducere a fost găsit în camion. Anchetatorii au mai recuperat din vehicul şi un card bancar, dar şi un telefon mobil.
În plus, oficialii l-au identificat pe suspect pe camerele de supraveghere în timp ce se urca în camion, la câţiva kilometri distanţă de locul atacului.
Autorităţile au făcut percheziţii la domiciliul atacatorului.
Ce spune premierul Franţei
"Vrem să le spunem francezilor cu tărie că nu cedăm. Franţa nu va ceda ameninţărilor teroriste! Vremurile s-au schimbat, iar Franţa va trebui să trăiască cu acest gen de atacuri teroriste. Şi noi va trebui să fim uniţi. Este mesajul preşedintelui Franţei: să fim solidari!"
Anunţul lui Manuel Valls a venit la finalul unei şedinţe a Consiliului de Apărare în care s-a decis ca zilele de 16, 17 şi 18 iulie să fie decretate zile de doliu naţional. În acelaşi timp, la Ministerul Francez de Interne a fost convocată o celulă de criză, căreia i s-a alăturat şi preşedintele Francois Hollande.
Cu opt luni în urmă, Franţa suferea cel mai grav atac terorist din istoria sa, când 130 de persoane erau ucise la Paris de o celulă a grupării teroriste Stat Islamic. Tot în 2015, în ianuarie, 17 oameni erau ucişi într-un atentat asupra revistei de satiră Charlie Hebdo şi a unui magazin evreiesc. Şi acest atac a fost revendicat de ISIS.