Fostul lider al Verzilor a depus jurământul în parlament, după ce l-a învins pe rivalul său de extremă-dreapta Norbert Hofer în alegerile din decembrie, cu 53,8% din voturi.
Alegerile au evidențiat dezamăgirea alegătorilor față de cele două partide de centru care au format o coaliție guvernamentală în ultimul deceniu — social-democrații și Partidul Popular conservator, notează DPA.
Învestirea lui Van der Bellen vine pe fondul unei crize grave între cei doi parteneri de coaliție, ceea ce a dat naștere speculațiilor cu privire la organizarea de alegeri anticipate. Cancelarul austriac Christian Kern a declarat în cursul acestei săptămâni că începe să își piardă răbdarea cu partenerii de coaliție conservatori și a dat un ultimatum până vineri coaliției pentru a ajunge la un punct de vedere comun asupra obiectivelor de politică guvernamentală — mergând de la reducerea ratei șomajului la reforma educației — pentru restul de un an și jumătate din mandatul său. Altfel, a avertizat el, 'nu este nevoie' de actuala coaliție guvernamentală.
Deși rolul lui Alexander Van der Bellen în calitate de președinte este în mare măsură unul simbolic, el va trebui să desemneze un nou cancelar după viitoarele alegeri.