La trei zile după avalanşă, românul a făcut precizări pe Facebook, legat de starea celorlaţi români şi motivul pentru care a menţinut tăcerea.
"Dragi prieteni, in ciuda extrem de multelor solicitari de la voi cu privinta la situatia lui Zsolt Torok si a lui Justin Ionescu, motivul tacerii mele de pana acum cu privinta la ei este legat de lipsa confirmarii (subliniez confirmarii) acestei situatii.
Pur si simplu nu puteam scrie ceva, iar apoi sa fi existat riscul producerii unei suferinte imense prin nechibzuinta mea.
In clipele imediat ulterioare incetarii avalansei ce a urmat marelui cutremur, efortul meu de cautare s-a indreptat si asupra lor, dar fara niciun rezultat. Aveam niste banuieli, aveam niste franturi de informatii, aveam speranta, dar nu confirmarea starii niciunuia dintre ei. In tabara de baza la aceasta ora exista inca persoane disparute.
Acum pot afirma cu bucurie ca atat Zsolt cat si Justin au fost evacuati cu elicopterul din Western Cwm, in tabara de baza.", a scris Alex Găvan pe Facebook.
36 de români se află în prezent în Nepal, însă niciunul nu a avut de suferit de pe urma seismului devastator care a lovit sâmbătă această ţară. Printre ei se află şi cei patru alpinişti români blocaţi pe Everest, în urma avalanşei provocate de cutremur.
Aproape toţi alpiniştii surprinşi pe Everest de uriaşa avalanşă de sâmbătă au fost transportaţi la loc sigur, iar cei răniţi au primit îngrijiri medicale. Toţi cei patru români care se aflau în expediţie pe cel mai înalt vârf din lume sunt teferi. Unii dintre ei au reuşit să posteze mesaje pe internet, în timp ce alţii au reuşit să vorbească şi cu familia şi prietenii. Este şi cazul alpinistului Teofil Vlad, angajat al serviciului de Salvamont din Argeş.
Crucea Roşie a lansat un apel internaţional pentru asistenţă şi strângere de fonduri în urma seismului din Nepal. Ţări precum Germania şi Franţa au trimis echipe specializate, în vreme ce Uniunea Europeană a promis un ajutor în valoare de trei miliarde de euro pentru statul nepalez. Ţara continuă să fie zguduită periodic de replici ale cutremurului de sâmbătă. Cea mai puternică dintre ele a avut magnitudinea de 6,7 pe Richter.
Cutremur Nepal. Alpinistul român Alex Găvan,surprins de avalanşă pe Everest: "Alergând pentru viaţă"
CUTREMUR NEPAL. Nou mesaj de la alpinistul român Alex Găvan: "Fiţi alături de mine!"
Cutremur Nepal: Bilanțul poate ajunge la 10 000 de morți. Trei zile de doilu național
Bilanțul victimelor cutremurului din Nepal ar putea ajunge la 10.000, a declarat marți premierul nepalez Sushil Koirala, care a ordonat intensificarea eforturilor de salvare și a făcut apel la ajutor internațional constând în corturi și medicamente, relatează agenția Reuters.
''Guvernul face tot ce poate pentru salvarea de vieți și acordarea de ajutor (...) E o provocare. Sunt vremuri grele pentru Nepal'', a declarat Koirala pentru Reuters. Ultimul bilanț furnizat de Ministerul nepalez de Interne este de 4.349 de morți. Dacă bilanțul victimelor ar ajunge la 10.000, cum a estimat premierul, atunci l-ar depăși pe cel al cutremurului din 1934, soldat cu 8.500 de morți, cel mai mare înregistrat în Nepal. Premierul Koirala se afla în străinătate sâmbătă, când s-a produs seismul, el revenind în țară duminică. Koirala a ordonat guvernului să coordoneze mai bine eforturile de acordare de ajutor. Făcând apel la ajutor internațional, Koirala a afirmat că Nepalul are nevoie de corturi și medicamente.
Multe persoane dorm sub cerul liber, pentru că nu mai au un adăpost sau de teama replicilor seismului. ''Guvernul are nevoie de corturi și de multe medicamente. Oamenii dorm în câmp și în ploaie. Sunt peste 7.000 de răniți. Îngrijirea și recuperarea lor vor fi o mare provocare'', a afirmat premierul nepalez. Potrivit DPA, guvernul nepalez a ordonat marți trei zile de doliu.