Franţa, Statele Unite, Regatul Unit şi alte ţări au început duminică să-şi evacueze cetăţenii sau personalul diplomatic din Sudan, unde confruntări violente dintre armată şi paramilitari au loc de mai bine de o săptămână.
Un cetățean francez a fost împușcat în timpul operațiunii de evacuare din Sudan. Soldații americani au evacuat peste 100 de persoane printre focurile de arme și bombardamente ale celor două forțe aflate în conflict. Soldații grupării paramilitare care a pornit războiul au început să recruteze copii și să le dea arme. Analiștii spun că Africa, prin Sudan – o țară sprijintă cu armament de Rusia de ani buni – ar putea deveni ca Orientul Mijlociu, distrusă de războaie, relatează Realitatea PLUS.
Potrivit imaginilor video colectate de AFP, convoaie de zeci de vehicule albe ale ONU au părăsit capitala Khartoum duminică, la fel ca multe vehicule, şi s-au îndreptat spre Port-Sudan, în estul ţării.
Papa Francisc a lansat un apel la "dialog" în faţa situaţiei grave din ţară, unde, din 15 aprilie, cei doi generali aflaţi la putere de la puciul din 2021 duc un război sângeros.
Germania a început să-şi evacueze cetăţenii din Sudan, au anunţat duminică ministerele Apărării şi de Externe pe Twitter.
Suedia a trimis aproximativ 150 de militari pentru a-şi evacua diplomaţii şi cetăţenii din Sudanul afectat de violenţe, cu autorizarea parlamentului de a folosi forţa dacă este necesar, a anunţat duminica Ministerul suedez al Apărării.
Canada a anunţat că suspendă temporar operaţiunile diplomatice din Sudan, indicând că personalul său va lucra dintr-o "locaţie sigură în afara ţării". Situaţia din Sudan s-a deteriorat rapid, făcând imposibilă asigurarea securităţii personalului nostru din Khartoum", a indicat Ottawa într-un comunicat.
Incendii şi explozii au zguduit capitala şi suburbiile ei din nou duminică, zonele fiind survolate de avioane de luptă, potrivit martorilor.
Violenţele, în principal la Khartoum şi Darfur, în vest, au făcut peste 420 de morţi şi 3.700 de răniţi, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
În Sudan au loc de o săptămână confruntări intense între forţele şefului armatei, Abdel Fattah al-Burhan, care conduce de facto Sudanul de la lovitura de stat din octombrie 2021, şi cele ale liderului Forţelor de Sprijin Rapid, Mohamed Hamdan Daglo.
Sute de oameni au fost uciși după o săptămână de război civil. Gruparea paramilitară care a pornit focul a început să dea arme și copiilor și să recruteze tot mai mulți adolescenți. Gruparea „Forțele Rapide de Sprijin” făcea parte din armata statului încă din 2013. Generalii acesteia vor să preia puterea. Rusia a trimis de-a lungul timpului în Sudan mai multe arme, printre care și mitraliere Kalașnikov.
Sudanul este una dintre țările unde grupul de mercenari Wagner ai lui Evgheni Prigojin are tot mai mulți recruți. Analiștii de politică externă spun că Africa ar putea deveni noul Orient Mijlociu, iar războaie precum cele din Irak și Siria să fie purtate în țările unde Rusia devine tot mai influentă provocând revolte pentru a instaura dictaturi, amintește Realitatea PLUS.