Este alertă maximă în Marea Britanie, după ce inflația atinge cote uriașe, în pofida estimărilor specialiștilor financiari.
Rata anuală a inflaţiei a crescut la 10,4% în februarie, a anunţat Oficiul Naţional de Statistică. Majorarea este determinată de creșterea prețurilor la alimente și băuturi alcoolice, relatează presa britanică. Acum, analiștii financiari se aşteaptă la o nouă majorare a ratelor dobânzilor de către Banca Angliei, în ședința de joi, 24 martie.
Banca Angliei fiind acum sub o presiune uriașă pentru a majora ratele dobânzilor mâine
nflația a înregistrat o creștere șoc azi, determinată de creșterea costurilor cu alimente și băuturi - forțând presiune asupra Băncii Angliei pentru a crește ratele dobânzilor mâine.
Rata anuală a inflaţiei a crescut de la 10,1% în ianuarie şi a fost mai mare decât prognoza de 9,9% făcută pentru februarie de BoE şi de economiştii chestionaţi de Reuters, scrie zf.ro.
Totuși, ministrul de finante britanic Jeremy Hunt a avertizat că scăderile inflației nu sunt „inevitabile”, chiar dacă instituțiile financiare au prognozat creșteri puternice pentru lunile următoare, menționează Daily Mail.
Comparativ cu luna precedentă, preţurile au crescut cu 1,1%, aproape dublu faţă de creşterea de 0,6% prognozată de analişti, scrie Daily Mail. Preţurile alimentelor şi băuturilor nealcoolice au accelerat la 18,2%, cel mai ridicat ritm din ultimii 45 de ani, menționează și Reuters, citată de zf.ro.
Oficiul pentru Statistică Națională a raportat creșterea prețurilor în pub-uri și restaurante, precum și la alimente și băuturi de bază și pentru unele produse vegetale, deoarece costurile ridicate ale energiei şi vremea rea din unele părţi ale Europei au dus la penurie şi raţionalizare.
Inflaţia de bază, care elimină preţurile volatile la alimente, energie, alcool şi tutun, a crescut, de asemenea, brusc la 6,2% în februarie, faţă de 5,8% în luna precedentă. Acest lucru a depăşit aşteptările economiştilor privind o încetinire la 5,7%.
Analiștii financiari au avertizat că inflaţia preţurilor la alimente afectează major cele mai sărace gospodării, deoarece reprezintă o proporţie mai mare din cheltuielile acestora.Prețurile la alimente și băuturi nealcoolice au crescut cu 18,2% în perioada anului până în februarie, de la 16,8% în ianuarie - această rată anuală fiind acum cea mai mare din 1977. Iar lipsa de legume precum roșiile și ardeii din ultimele săptămâni - care a fost raționalizată în mai multe supermarketuri - constituie, în mare, cauza creșterii alarmante a inflației.
După prăbușirea Silicon Valley Bank și Credit Suisse, unda de șoc a crescut rapid și lira sterlină față de dolarul american.
Lira sterlină a urcat cu 0,5% faţă de dolar după raportul privind inflaţia, tranzacţionându-se la 1,227 dolari. Lira sterlină a crescut cu 1,9% în această lună. Faţă de euro, moneda britanică a crescut cu 0,5%, tranzacţionându-se la 1,139 euro. A crescut cu 0,8% în acest an faţă de moneda unică.