Aleksandr Dughin, filosof rus apropiat al Kremlinului, a vizitat de mai multe ori România. Ultima dată a venit pentru lansarea unei cărți, în 2017, când le-a vorbit celor prezenți despre Putin și propaganda soroșistă.
La acel eveniment, Dughin s-a împrietenit cu cei din sală și le-a evocat relațiile de secole ale românilor cu rușii. A vorbit despre Mircea Eliade, Lucian Blaga, Nicolae Iorga sau Nae Ionescu, pentru ca apoi să treacă la propagandă.
"Eu sunt patriot rus şi-l susţin pe Putin, dar şi noi detestăm anumite lucruri din Rusia. Detestăm corupţia. A fi patriot rus nu înseamnă a aproba tot. Lucrurile stau cam aşa şi în România. Trebuie să criticaţi, să vă revoltaţi pentru a corecta situaţia", spunea Dughin, în 2017.
A urmat apoi o confruntare a Estului cu pericolul globalizării. Aici a fost amintit și omul de afaceri George Soroș.
"Viziunea asupra lumii coincide la Vladimir Putin şi Donald Trump. Aceasta se deosebeşte de UE, nu de a europenilor. Deosebirea e între ceea ce gândesc elitele şi popoarele. Ce vedem acum e un proiect de lichidare a identităţilor colective. De exemplu: au loc pierderea identităţii religioase şi dispariţia religiei. Oamenii au dreptul să creadă în ce vor. Globalizarea înseamnă sfârşitul statelor naţionale", mai spunea Dughin.
Mai mult, "lupta împotriva familiei tradiţionale e alimentată prin fonduri venite de la George Soros", a conchis Dughin.
Iar în 2013, Fundația „Nicolae Titulescu“, condusă de Adrian Năstase, l-a avut ca invitat pe Aleksandr Dughin. Fostul premier s-a întâlnit cu ideologul rus.
Dughin a mai fost în București și în iunie 2014, când a avut întâlniri cu un cerc restrâns al celor din jurul Mișcării Eurasia în România. Potrivit Adevărul, omul responsabil de aducerea lui Dughin în 2014 a fost Călin Georgescu, promovat în ultimii ani de Alianța pentru Unirea Românilor. El a fost prezentat ca posibil premier. Însă partidul condus de George Simion s-a îndepărtat ușor de el.