Formațiunea lui Geert Wilders, PVV, se află pe a doua poziție, alături de formațiunea creștin-democrată CDA și de partidul de centru D66, cu 19 mandate fiecare, potrivit rezultatelor exit-poll.
Pe de altă parte, campania a fost acaparată de duelul dintre actualul premier, Mark Rutte și liderul Partidului Libertății, Geert Wilders, adeptul unei retorici puternic anti-europene. Mark Rutte a transmis miercuri că o eventuală victorie a lui Wilders, creditat cu prima șansă în sondaje, ar însemna triumful unui “populism greșit“, cu referire inclusiv la deznodământul alegerile din Statele Unite sau al votului pro-Brexit.
De partea cealaltă, Geert Wilders, al cărui mesaj vizează deopotrivă combaterea “islamizării”, a dus, încă de la început, o campanie extrem de agresivă, în care s-a referit în nenumărate rânduri la redarea țării olandezilor și la închiderea porților prin care vin imigranții, scrie rfi.ro.
Analiștii estimează cî Partidul Libertății de extremă-dreapta ar urma să obțină oricum cel mai bun scor din 2006, de la înființare. Chiar dacă Wilders nu va obține primul loc în alegeri, cel mai probabil Europa se va confrunta cu un nou semnal de alarmă, înainte de alte alegeri cruciale organizate anul acesta: cele din Franța, respectiv Germania.