Noua Democraţie (ND), condusă de premierul în exerciţiu, a câştigat 40,8% din voturi, potrivit rezultatelor parţiale care acoperă 85% din secţiile de votare.
Fostului şef al guvernului Alexis Tsipras, de stânga, a întrunit doar 20% din voturi, înaintea partidului socialist Pasok-Kinal care a înregistrat un scor de 11,6%.
Rezultatul a fost un impuls uimitor pentru Mitsotakis, a cărui administrație a trebuit să se confrunte cu un scandal de interceptări telefonice, cu pandemia COVID, cu o criză a costului vieții și cu un accident feroviar mortal în februarie, care a declanșat indignarea publică.
Salutând victoria sa „un cutremur politic”, Kyriakos Mitsotakis, în funcţie din 2019, a deschis calea pentru un al doilea scrutin care ar putea avea loc la sfârşitul lunii iunie sau începutul lunii iulie şi i-ar permite, dacă va confirma această performanţă, să obţină o majoritate absolută.
Datorită unui sistem electoral diferit, partidul câştigător ar obţine atunci un „bonus” de până la 50 de locuri.
Însă, în cadrul noului sistem de vot, el nu a reușit să câștige detașat, obținând 146 de locuri în parlamentul de 300 de membri, sub pragul de 151 de parlamentari pentru a guverna singur țara.
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis urmează să primească luni un mandat oficial pentru a încerca să formeze un guvern de coaliție, după ce nu a reușit să obțină o majoritate absolută în alegerile de duminică, potrivit Reuters.
Președintele grec, Katerina Sakellaropoulou, ar urma să îl invite luni pe Mitsotakis și să îi încredințeze un mandat de trei zile pentru a conduce negocierile cu alte partide pentru a încerca să formeze o coaliție.
În cazul în care negocierile eșuează, al doilea și al treilea partid - Syriza, urmat de PASOK, partid socialist - primesc fiecare un mandat de trei zile.
În cazul în care niciun partid nu reușește să formeze o coaliție, Sakellaropoulou va numi un guvern interimar care va duce țara la un nou vot aproximativ o lună mai târziu.
Duminică, Mitsotakis a declarat că oamenii i-au acordat mandatul de a „guverna puternic și autonom", sugerând că este puțin probabil să se alieze cu vreun alt partid.
Și în timpul campaniei sale electorale, Kyriakos Mitsotakis a exclus formarea unei coaliţii într-o ţară a cărei cultură politică nu se bazează pe compromis.
La rândul său, fostul prim-ministru al stângii radicale Syriza Alexis Tsipras, constatând înfrângerea sa, le-a cerut simpatizanţilor să ducă o „a doua luptă electorală crucială”.