Aceasta a fost pentru prima oară în istoria postbelică a Austriei când candidaţii celor două mari partide ale ţării, cel social-democrat şi cel conservator, au fost eliminaţi din primul tur.
De altfel, în urma acestui rezultat, cancelarul ţării şi-a prezentat demisia. Extrema-dreapta în Austria a avut o ascensiune fulminantă în ultimii ani, pe fondul nemulțumirilor electoratului austriac față de sosirea masivă a migranților proveniți mai ales din Africa și Orientul Mijlociu.
Recent, Parlamentul austriac a adoptat o lege care restrânge dreptul de azil, astfel încât guvernul de la Viena va avea de acum înainte baza juridică pentru a lua noi măsuri care să limiteze primirea refugiaților.
În Austria, preşedintele ales are un mandat de şase ani ce poate fi înnoit o singură dată. Liderul statului este şi şeful armatei, numeşte cancelarul și poate, în anumite circumstanțe, să dizolve parlamentul.
UPDATE. Norbert Hofer, candidatul Partidului Libertății (FPOe), a obținut 36,6% din voturi, potrivit institutului ARGE Wahlen, cu mult peste ceea ce prognozau sondajele de opinie înaintea scrutinului. ''Este începutul unei noi ere politice'', a declarat liderul FPOe, Heinz-Christian Strache, după anunțarea acestor rezultate.
Alături de acesta, pentru funcția de președinte se va lupta și fostul lider al Verzilor, Alexander Van der Bellen.
În primul tur ”a fost un vot contra sistemului. Oamenii sunt nemulțumiți de felul în care funcționează democrația în Austria'', a explicat analistul politic Thomas Hofer, citat de agerpres.ro.
Președintele Austriei, ales pentru un mandat de șase ani ce poate fi înnoit o singură dată, are un rol în mare parte simbolic, dar dispune totuși de puteri oficiale extinse: este șeful armatei, numește cancelarul și poate, în anumite circumstanțe, să dizolve parlamentul.