Donald Trump s-a impus în Florida, Illinois și Carolina de Nord și este umăr la umăr cu Ted Cruz în Missouri, într-una din cele mai importante zile ale alegerilor primare.
Victoria din Florida este una importantă din două motive. În primul rând, statul acordă delegații pe principiul câștigătorul ia tot, ceea ce înseamnă un rezultat foarte bun pentru Trump.
În al doilea rând, rezultatul excelent al miliardarului duce la retragerea din cursă a senatorului de Florida, Marco Rubio. Rubio a venit pe locul doi, la aproape 20 de procente de Trump, un rezultat execrabil, dar în tonul campaniei sale slabe.
"Deși nu pare intenția Domnului ca să devin președinte în 2016, și poate niciodată, și cu toate că mi-am suspendat campania, faptul că am ajuns atât de departe arată cât de unică este America", a adăugat Marco Rubio în fața partizanilor din orașul său natal, Miami, într-un discurs denunțând implicit campania miliardarului Donald Trump.
În al cincilea stat disputat, Ohio, candidatul aproape inexistent din cursa republicană, John Kasich, a obținut o victorie așteptată.
Kasich, care este chiar guvernatorul statului, primește astfel toți delegații și își continuă cursa, chiar dacă nu are vreo șansă reală la nominalizare.
Cum Trump nu va ajunge probabil la numărul necesar de delegați pentru câștigarea nominalizării - 1.237, cursa republicană se îndreaptă spre o convenție disputată.
Anumite voci republicane au sugerat că delegații ar putea să nu îl aleagă pe Trump și să favorizeze alt candidat, ceea ce va duce probabil la o divizare a partidului.
În cursa democrată, Clinton s-a impus fără drept de apel.
Ea a câștigat în Florida, Illinois, Carolina de Nord și Ohio și conduce în Missouri, oprind astfel ceea ce părea a fi o traiectorie ascendentă a lui Bernie Sanders.
Clinton face un pas deciziv către nominalizare, iar Sanders are nevoie de o minune în următoarele alegeri pentru a întoarce rezultatele actuale.