Sultanul Omanului, Qaboos bin Said al-Said a murit
Qaboos bin Said al-Said a condus statul Oman vreme de 50 de ani și nu a numit un succesor, transmite presa internațională.
"Cu adâncă tristeţe, sultanatul Oman îl deplânge pe sultanul nostru Qaboos bin Said al-Said care a fost chemat la Dumnezeu vineri seara", indică agenţia de presă oficială, anunţând dispariţia şefului statului care suferea de o boală, posibil, un cancer de colon, conform Agerpres.
Susţinut de Occident, Qaboos a guvernat acest stat din Golful Persic încă din 1970 când a preluat puterea printr-o lovitură de stat, fără vărsare de sânge, cu ajutorul fostei puteri coloniale a Omanului, Marea Britanie.
Qaboos nu are copii şi nu a numit în mod oficial un succesor. O lege din 1996 stipulează că familia domnitoare îi va alege un succesor în trei zile după vacantarea postului.
Dacă familia nu reuşeşte să se pună de acord asupra unui succesor, un consiliu format din militari, responsabili ai securităţii, şefi ai Curţii Supreme şi ai celor două adunări consultative vor instala la putere persoana al cărei nume a fost scris de sultan într-o scrisoare sigilată.
O perioadă de doliu oficial de trei zile pentru public şi sectorul privat a fost declarată, potrivit presei de stat.
Un premier din România, în vizite repetate în Oman
Premierul Viorica Dăncilă a făcut mai multe vizite în Golful Persic, inclusiv în Oman. În contextul vizitei oficiale efectuate în Sultanatul Oman, în perioada 3-5 noiembrie 2018, Viorica Dăncilă, a vizitat și a semnat în cărțile de onoare ale Muzeului Național al Sultanatului Oman, Marii Moschei a Sultanului Qaboos și Operei Regale din Muscat, monumente emblematice din capitala statului omanez.
"Vizita oficială la Muscat reprezintă o dublă premieră în relaţiile bilaterale. Este primul contact între România şi Sultanatul Oman, la nivelul conducerii celor două Guverne, de la data stabilirii relaţiilor diplomatice între cele două state, la 1 mai 1974. De asemenea, programul vizitei include deschiderea oficială a Ambasadei României în Sultanatul Oman, în apropierea aniversării a 45 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte între cele două ţări, în 2019", a transmis Guvernul.
Prim-ministrul Dăncilă a avut în noiembrie 2018 o întrevedere cu Alteța Sa Regală Sayyid Fahd bin Mahmoud al-Said, viceprim-ministru al Consiliului Miniștrilor din Sultanatul Oman. Cei doi demnitari au evaluat stadiul relațiilor bilaterale și au apreciat tendința pozitivă înregistrată în ultimii ani, concretizată inclusiv prin extinderea cadrului juridic dintre cele două state.
Șeful Executivului român a transmis angajamentul Guvernului de la București pentru consolidarea și extinderea cooperării în domeniile de interes comun pentru ambele părți. În context, s-a referit la oportunități concrete de colaborare sectorială, în domenii precum agricultura, turismul, infrastructura, educația, cultura, sănătatea, cercetarea și inovarea și a arătat că România are un mediu de afaceri atractiv, îmbunătățit prin schimbări legislative recente, precum cele aduse legii privind parteneriatul public-privat.
Premierul român a exprimat convingerea că deschiderea Ambasadei României la Muscat și semnarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Sultanatului Oman cu privire la eliminarea obligației vizei pentru titularii de pașapoarte diplomatice, speciale și de serviciu, cu prilejul vizitei sale la Muscat, reprezintă pași semnificativi pentru aprofundarea dialogului politic bilateral, de natură să conducă la extinderea relațiilor româno-omaneze în ansamblul lor.