Statele Unite au decis trimiterea a aproximativ 600 de militari americani în Polonia şi în ţările baltice, pentru exerciţii militare menite să demonstreze solidaritatea ţărilor NATO în contextul tensiunilor cu Rusia din cauza crizei ucrainene, informează AFP.
O companie de 150 de militari, din cadrul Brigăzii aeropurtate 173 a armatei americane, staţionată în Italia, urmează să ajungă miercuri în Polonia.
Alţi 450 de militari americani sunt aşteptaţi zilele următoare în Estonia, Letonia şi Lituania, pentru exerciţii care vor avea loc în următoarele luni, a comunicat contraamiralul John Kirby, un purtător de cuvânt al Pentagonului.
"Începând cu momentul agresiunii ruse în Ucraina, analizăm toate mijlocele posibile pentru a garanta securitatea aliaţilor şi partenerilor noştri", a declarat el.
Acest gest "reprezintă o responsabilitate faţă de obligaţiile care ne leagă în materie de securitate în Europa", a afirmat Kirby, adăugând că "acesta este un mesaj adresat Moscovei".
Potrivit lui Kirby, trupele ar putea ajunge în Europa timp de o lună, urmând să-şi menţină prezenţa în decursul unui an.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului nu a exclus posibilitatea că excercii militare ar putea avea loc şi în alte state din regiune.
Kirby a subliniat că este vorba de operaţiuni "bilaterale" din partea Statelor Unite, ci nu de exerciţii NATO.
Această măsură a Statelor Unite are drept scop garantarea securităţii aliaţilor din Europa de Est, îngrijoraţi de o intervenţie rusă în Ucraina.
Ministrul leton de Externe, Edgars Rinkevics a salutat, marţi, într-un mesaj postat pe contul său de Twitter, trimiterea unui număr de militari de către Statele Unite, apreciind că acest gest reprezintă "un semn de solidaritate între statele NATO".
La începutul lunii martie, SUA au trimis câteva avioane de tip F-15 pentru consolidarea supravegherii spaţiului aerian al statelor baltice.
Ulterior, Washingtonul a anunţat că va trimite în Polonia 12 avioane de vânătoare de tip F-16 şi 300 de militari "în cadrul unui exerciţiu militar a cărui organizare a fost avansată şi extinsă, mai ales într-o situaţie politică tensionată din cauza situaţiei din Ucraina", potrivit Poloniei.
La începutul lunii aprilie, ambasada SUA la Bucureşti a solicitat sprijinul autorităţilor române pentru extinderea operaţiunilor actuale la Centrul Administrativ Mihail Kogălniceanu.
Solicitarea Ambasadei SUA se referea la dislocarea la Mihail Kogălniceanu "a unor elemente ale unei unităţi de infanterie marină denumită Special Purpose Marine Air-Ground Task Force-Crisis Response (SP MAGTF-CR), cu până la 600 de militari, precum şi de un număr de aeronave militare necesare pentru îndeplinirea misiunilor specifice.
Mai multe nave de război au vizitat Marea Neagră, iar NATO a anunţat zilele trecute că avioanele de supraveghere AWACS îşi vor intensifica zborurile deasupra României şi Poloniei.