"Patru pacienți spitalizați cu antrax au refuzat tratamentul la spitalul de boli infecțioase [din regiune] și au părăsit unitatea medicală fără autorizație. Un pacient continuă să primească tratament", a precizat Ministerului regional al Sănătății într-un comunicat, citat de Newsweek.
Agenția TASS a citat oficiali din domeniul sănătății publice care au declarat că pacienții evadați sunt în stare satisfăcătoare. În cazuri rare, a fost raportată transmiterea de la o persoană la alta a antraxului cutanat, în cazul în care secrețiile de la leziunile cutanate ar putea fi infecțioase, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).
Un specialist șef în boli infecțioase din Ministerul rus al Sănătății, a declarat pentru agenția de presă rusă Lenta că cei patru pacienți infectați ar trebui să fie aduși înapoi la spitalul. Acesta nu a comentat riscul de răspândire a bolii, spunând că nu știe când au început tratamentul, dar a descris evadarea lor ca fiind "iresponsabilă".
Cum se manifestă antraxul
Oamenii se infectează cu antrax atunci când "sporii" pătrund în organism. Sporii se pot activa și se pot transforma în bacterii de antrax, se pot înmulți, se pot răspândi în organism, pot produce toxine și pot provoca boli grave.
Lucrul cu animale infectate sau cu produse de origine animală, cum ar fi lâna, pieile sau părul, precum și consumul de carne crudă sau insuficient gătită de la animale infectate pot crește șansele de a contracta antrax.
Alertă de ANTRAX la Iași. 3 muncitori de la o fermă de bovine, internați de urgență