Pentru cea mai mare parte a lumii, soluţia în cazul oraşului Detroit, împovărat de datorii, ar fi banii. Dar pentru un manager de fond de hedging, soluţia sunt caprele", scrie cotidianul american New York Times.
Mark Spitznagel, fondatorul Universa Investments, a adus de joi 20 de capre să pască printre casele abandonate şi ruinele din cartierul Brightmoor.
Spitznagel, care nu a vrut să rămână mai prejos după angajamentul băncii JPMorgan de a investi 100 de milioane de dolari pentru a ajuta Detroit în următorii cinci ani, afirmă că ajută direct comunitatea.
"Este un experiment de agricultură urbană. Caprele sunt o modalitate eficientă de amenajare a peisajului", a declarat investitorul despre planul său de a lăsa caprele să pască liber prin cartier.
Caprele ar trebui să ajungă până la un număr maxim de 60 în această vară şi provin de la ferma lui Spitznagel. În timpul liber, managerul de fond de hedging creşte capre şi produce brânză la o fermă pe care o deţine în Northport, Michigan.
Spitznagel vrea să angajeze şomeri şi să apeleze la ajutorul comunităţii pentru a avea grijă de turmă. La sfârşitul verii, Spitznagel vrea să vândă caprele măcelăriilor din Detroit, iar banii să-i doneze comunităţii.
Şeful departamentului de control al animalelor din cadrul primăriei Detroit, Harry Ward, i-a dat, însă, ultimatum managerului de fond să mute caprele din cartier până luni, în caz contrar acestea urmând să fie confiscate, potrivit portalului NWAonline.
"Dacă luni la prânz mai sunt acolo, vom confisca caprele", a spus el, adăugând că Spitznagel va fi amendat cu câte 500 de dolari pentru fiecare animal.
Un purtător de cuvânt al primarului a avertizat în urmă cu mai multe zile că animalele nu au voie să pască în cartierul respectiv.
"Există reglementări care interzic caprelor să pască pe domeniul public", a spus Linda Vinyard, purtător de cuvânt al primarului Mike Duggan.
Un angajat al lui Spitznagel a declarat că echipa din spatele proiectului nu s-a gândit că reglementările privind păscutul animalelor vor fi atât de stricte.
"Ne-am pregătit bine pentru acest proiect, cu excepţia consultării primăriei", a spus el.
Managerul de fond are investiţii semnificative în proprietăţi imobiliare în Detroit, dar a declarat că experimentul cu capre nu are legătură cu celelelate afaceri ale sale.
Primăria oraşului Detroit a cerut în iulie anul trecut protecţia sub legea falimentului în SUA, solicitarea fiind acceptată în decembrie de tribunal.
Acesta este cel mai mare faliment al unei municipalităţi din istoria Statelor Unite, datoriile fiind estimate la 18-20 de miliarde de dolari. Ca urmare a declinului economic, în oraş se află zeci de mii de clădiri şi terenuri abandonate.