Peste 1.800 de moarte, 1,3 milioane de oameni rămaşi fără adăpost şi pagube estimate la 81 de miliarde de dolari. Acesta este bilanţul unuia dintre cele mai devastatoare dezastre naturale cu care Statele Unite ale Americii s-au confruntat vreodată: uraganul Katrina.
Tragicul eveniment, care în 2015 „mătura” costa Golfului Mexic, a fost marcat joi, 27 august, în mai multe zone afectate de furtună în urmă cu zece ani.
Preşedintele american Barack Obama a mers în vizită în New Orleans, unde a vizitat cartierele refăcute după furtună şi a stat de vorbă cu oamenii, relatează MSNBC.
Ulterior, liderul de la Casa Albă a susţinut un discurs în care a lăudat progresele făcute în zonă şi a mărtusit că se simte „inspirat” de puterea cu care supravieţuitorii uraganului au luptat pentru a-şi reface vieţile.
„Au trecut zece ani de când Katrina a lovit, devastând comunităţile din Louisiana şi Mississippi şi de-a lungul coastei Golfului”, a spus Obama. „În zilele ce au urmat, peste 1.800 de persoane – bărbaţi, femei, copii – şi-au pierdut vieţile. (...)Proiectul reconstrucţiei zonei nu a constat pur şi simplu în refacerea oraşului aşa cum a fost, ci refacerea lui aşa cum ar trebui să fie”, a adăugat el.
În acelaşi timp, preşedintele american a ţinut din nou să critice modul în care administraţia George W. Bush a gestionat situaţia în anul 2005.
„Dacă uraganul Katrina a fost iniţial un exemplu a ceea ce se întâmplă atunci când guvernul eşuează, refacerea a fost un exemplu a ceea ce întâmplă atunci când guvernul colaborează”, a comentat el.
Uraganul Katrina a lovit Louisiana pe 29 august 2005, după ce înainte a trecut peste Florida, devastând orașul New Orleans. Peste 1.800 de persoane au fost ucise și circa 1,3 milioane de pe Coasta de Sud a SUA și-au pierdut casele și mijloacele de subzistență.
Uraganul a provocat pagube estimate la 81 miliarde de dolari, fiind considerat cel mai costisitor dezastru natural cunoscut vreodată de țară.