La sfârșitul secolului al XIX-lea, Curtea Supremă a Statelor Unite a fost pusă în situația de a tranșa disputa: Ce este ROȘIA, fruct sau legumă?
Miza nu era deloc de neglijat, pentru că Autoritatea Portuară din New York câștiga sume uriașe taxând cu 10% importurile de roșii din America de Sud, pe motiv că sunt LEGUME. Un mare importator a contestat însă taxarea, argumentând că este vorba, de fapt, de un FRUCT, categorie care era scutită de taxe.
BANII, MAI IMPORTANȚI CA ȘTIINȚA. ROȘIA A RĂMAS LEGUMĂ
Ambele tabere au adus specialiști care s-au contrazis în argumente botanice și lingvistice, pentru ca, până la urmă, Instanța Supremă să încline balanța în favoarea pragmatismului, chiar dacă a încercat să împace și capra, și varza.
Astfel, în cazul "Nix v. Hedden, 149 U.S. 304", din 1893, Înalta Curte a stabilit că, deși din punct de vedere botanic ROȘIILE este fructe, în viața reală sunt legume, pentru că "sunt servite ca fel principal, fie direct, fie în supe și alte feluri principale, nu ca DESERT, precum fructele."
După mai bine de un secol, în 2001, Uniunea Europeană a definit ROȘIA drept fruct, în directiva legată de "gemurile, jeleurile, marmelandele și piureurile din fructe."
Cu toate acestea, în multe țări, inclusiv în România, tomatele sunt în continuare considerate legume, din punct de vedere fiscal.