Elevii din ultimii doi ani de gimnaziu (16-18 ani) vor trebui să învețe capitolul intitulat "Rusia de azi. Operațiune militară specială" o inițiativă a președintelui Vladimir Putin, mare pasionat de a le da lecții de istorie rușilor, relatează La Razon citat de Rador.
De altfel, numeroși experți din spațiul exsovietic au reproșat manualului tocmai faptul că nu se bazează pe surse credibile și nu are rigoarea cercetării istorice, ci se limitează la repetarea lozincilor propagandei de la Kremlin.
Autorii manualului acuză direct Occidentul că promovează "rusofobia"și izbucnirea revoluțiilor în spațiul post-sovietic pentru a realiza dezintegrarea Federației Ruse și controlul asupra resurselor acesteia.
"Principalul berbec" al acestei politici ar fi Ucraina, o țară în care, de la căderea URSS în 1991, o întreagă generație de locuitori a fost educată să urască Rusia și să susțină "ideile neonaziste", potrivit presei locale.
"Ucraina este un stat ultranaționalist", în care disidența este persecutată și "tot ce este rusesc" este considerat ostil, se subliniază, punând sub semnul întrebării independența țării vecine, una dintre tezele preferate ale lui Putin.
Un alt șablon triumfalist, împrumutat direct din perioada STALINIST-SOVIETICĂ, este acela că operațiunea militară specială i-ar fi reunit pe toți rușii, indiferent de vârstă și profesie, și că a fost creat un adevărat cult al eroilor ruși ai războiului.
Manualul a fost criticat pentru că abordează elevii de pe poziții doctrinare, cum ar fi îndemnul de a nu avea încredere în minciunile despre război răspândite de oponenții Kremlinului.
"După plecarea companiilor străine, multe piețe vă sunt deschise (...) Nu ratați ocazia. Astăzi, Rusia este cu adevărat o țară cu mare potențial", spune el.
La finalul capitolului despre războiul din Ucraina se află o hartă a Rusiei care include teritoriul celor 4 regiuni ucrainene anexate de Kremlin - Donețk, Luhansk, Herson și Zaporijjia - deși armata rusă nu le controlează.
Manualul nu face aluzie nici la faptul că Rusia a obținut cu greu victorii în ultimul an, cu excepția capturarii oraşului Bahmut de către grupul Wagner, în luna mai a acestui an.
Putin continuă să rescrie istoria, la fel ca Stalin. Rusia Kieveană, scoasă din manuale