Investiția este finanțată de Ministerul Energiei din fondul de modernizare în proporție de 70%, cu suma de 410 milioane de euro, bani care provin din cota României pentru certificatele de dioxid de carbon, potrivit Realitatea Plus.
Informația apare chiar pe site-ul Ministerului Energiei, însă doar partea legată de Complexul Energetic Oltenia, nu si faptul că, prin selecție directă, fără licitație, a fost ales ca partener OMV, al cărui acționar principal este statul austriac.
Potrivit Antena 3, asocierea poate fi considerată dubioasă prin faptul că CE Oltenia ar fi putut aloca încă 76 de milioane de euro pentru a fi singurul investitor si beneficiar. Potrivit sursei citate, compania de stat a realizat un profit uriaș, de 4 miliarde de lei, în 2022.
Chiar și dacă era vorba de asociere, un partener local putea fi Hidroelectrica, care are profit doar pe primele 9 luni ale anului 2022 de 3,5 miliarde de lei cu toate acestea.
Semnele de întrebare sunt cu atât mai numeroase cu cât, în ciuda cotelor de participare de 10-15% a OMV, cei doi parteneri împart totul la jumătate. Astfel, OMV devine proprietar pe jumătate din cele 680 de hectare și pe jumătate din energia care va fi produsă de cele 4 parcuri fotovoltaice în următorii 25 de ani.
Directorului general al Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan, a explicat că asocierea s-ar fi făcut în 2019, când CE era la un pas de a intra direct în faliment, ca urmare a lipsei de cash pentru achiziția certificatelor de CO2. "A fost nevoie să luăm un ajutor de salvare, la vremea respectivă de 254 de milioane cu condiția pentru a se transforma în ajutor de restructurare și condiție ca să nu rambursăm acei bani. N-aveam de unde să rambursăm fiindcă n-aveam posibilitate", a declarat acesta, potrivit postului TV citat.