Noile prețuri sunt cu peste 80% ma mici față de cotația maximă, atinsă în luna august 2022, când Rusia a redus livrările de gaze către Europa, potrivit Bloomberg.
Măsura a provocat, la vremea respectivă, costuri suplimentare de circa o mie de miliarde de euro pentru Europa, a afectat economiile europene și a împins inflația la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii.
Pe fondul unei ierni relativ blânde, trendul s-a inversat, ajutând eforturile de reducere a consumului și a importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA și Qatar. În același timp, lipsa cererii a dat peste cap planul lui Vladimir Putin de a șantaja energetic Europa, intenție pe care a afișat-o încă din vara anului trecut, când propaganda Kremlinului difuza videoclipuri în care prezenta cum va îngheța Europa pe timpul iernii, în lipsa livrărilor Gazprom.
Analiștii se tem însă de o creștere a prețului gazelor, ca urmare a unui cumul de factori, printre care și creșterea cererii din India și China, întreruperile de aprovizionări sau vremea rece de la sfârșitul iernii.