În august 2022 au fost semnate primele contracte, în cadrul Anghel Saligny, între Ministerul Dezvoltării și autoritățile locale, moment la care premierul Ciucă se arăta extrem de optimist în legătură cu succesul programului pentru care PNL a insistat în Guvern.
În ultimii ani, sumele alocate pentru investiții au crescut substanțial. În 2023 sumele pentru investiții alocate de la buget au depășit 100 miliarde lei, comparativ cu 2018 de exemplu, cu 35,2 miliarde lei.
Motiv de divorț politic în 2021, când a fost adoptat, între PNL și USR care a și ieșit de la guvernare din această cauză, Anghel Saligny s-a dovedit o șansă pentru multe localități mici din România la investiții amânate de zeci de ani. Apă și canalizare, poduri și podețe, rețeaua de distribuție gaze naturale și racordarea la aceasta sau reabilitarea drumurilor locale și iluminatul stradal – toate acestea au termen să fie contractate și executate până în 2028.
În multe localități, acest program continuă investițiile cu fonduri europene, în altele este programul accesat exclusiv, chiar depășind bugetul alocat pe fiecare apel de proiecte. Numai în această lună, pentru finanțarea lucrărilor de apă și canalizare, au fost depuse cereri de finanțare pentru o sumă aproape de patru ori mai mare față de cea alocată. Conform Ministerului Dezvoltării, suma totală a cererilor de finanțare este de 4.483.782.728,39 de lei, în condițiile în care bugetul alocat acestui apel de proiecte a fost de 1.236.793.353,89 lei.
Nevoia de programe ca Anghel Saligny și în special de acest instrument de finanțare este dovedită și de faptul că 97,5% dintre comunele, orașele, municipiile și județele din România au depus cereri de finanțare.
Așadar, dacă Guvernul își joacă bine cartea și dacă va menține ritmul finanțării proiectelor eligibile, localitățile neracordate la rețeaua de gaze, cele fără drumuri asfaltate sau fără canalizare sunt cele care vor beneficia de pe urma programului de investiții denumit Anghel Saligny.