„Întrucât Olanda are o economie deschisă, comunitatea de afaceri olandeză-română înțelege pe deplin beneficiile economice ale unei piețe interne europene eficiente și salută pașii suplimentari în această direcție. În opinia noastră, aderarea la Schengen ar fi benefică pentru economia românească, aducând un potențial suplimentar de creștere și o integrare mai eficientă în lanțurile de aprovizionare europene. În acest sens, NRCC așteaptă cu interes rezultatul procesului de luare a deciziilor politice”, transmite NRCC, relatează HotNews.ro.
Camera de Comerț Olandezo-Română (NRCC) a fost înființată în 2006 pentru a consolida relațiile economice bilaterale dintre Țările de Jos și România și reprezintă aproximativ 170 de membri, de la mari multinaționale la IMM-uri.
"Olanda a fost constant unul dintre cei mai mari investitori străini din România. La sfârșitul anului 2021, într-un clasament pe baza țării de origine a investitorului final, Țările de Jos s-au plasat pe locul șase, cu investiții străine directe de 4 miliarde euro, în timp ce valoarea totală a comerțului bilateral dintre cele două țări a atins un nivel de aproximativ 6,5 miliarde euro", mai spun reprezentanții NRCC.
Poziția NRCC vine la doar o zi după ce Parlamentul European (PE) de la Strasbourg a adoptat, marți, rezoluția care propune primirea României în spațiul de liberă circulație Schengen.
Această rezoluție de pre-aderare la Schengen a fost votată în PE cu 547 de voturi pentru și 49 împotrivă.
Dintre eurodeputații din Olanda prezenți la votul rezoluției privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, 15 au votat „pentru” și doar 4 au votat împotrivă, iar 6 s-au abținut. De menționat este că toți europarlamentarii partidului premierului olandez Mark Rutte, Partidul Popular pentru Libertate și Democrație, afiliat Renew Europe, s-au abținut la vot.