Suspiciunile în acest caz au apărut după ce Beny Steinmetz a călătorit la Roma și Milano în noiembrie și decembrie 2022. Acesta a purtat atunci discuții cu avocați și consilieri despre o ofertă de 1,5 miliarde de euro pentru rafinărie, potrivit unor surse.
Steinmetz a fost însoțit și de Alexia Bakoyannis în aceste călătorii. Femeia este nepoata premierului grec Kyriakos Mitsotakis și deține acțiuni la compania ce are sediul în Cipru. Ea a fost, de asemenea, membru al consiliului de administrație pentru o scurtă perioadă de timp.
Și nu este singura legătură ce implică Compania aleasă de guvernul Italiei pentru a prelua cea mai mare rafinărie de petrol din țară. Cel care deține de altfel o participație în compania cipriotă și este, de asemenea, acționar la o rafinărie deținută de ginerele lui Steinmetz în Israel.
Vânzarea forțată a uzinei siciliene, care reprezintă o cincime din capacitatea de rafinare a Italiei, a avut loc în momentul în care UE se pregătea să interzică importurile de produse petroliere și maritime rusești în decembrie anul trecut.
Între timp, în septembrie, Beny Steinmetz a fost arestat în Cipru în baza unui mandat european de arestare emis de România, unde a fost condamnat, în 2020, la 5 ani de închisoare pentru corupție într-un caz de fraudă imobiliară.
Omul de afaceri în vârstă de 67 de ani a fost eliberat în această lună, după ce Curtea Supremă cipriotă a anulat o decizie anterioară de extrădare. Steinmetz a declarat că procesul și sentința din România au fost motivate politic.
Italia și Grecia au refuzat să pună în aplicare mandatul de arestare emis de București.