Ceea ce a contribuit la eticheta de societate destrăbălată pe care o avem și în prezent despre Roma antică este faptul că erotismul era "la vedere" vieţa socială a urbei - la banchete, băi publice sau spectacole.
Cultul erotismului exista şi în Dacia Romană, mai ales acolo unde prezenţa soldaţilor romani era mai mare din punct de vedere numeric. Vechiul oraş roman Apulum (în prezent Alba Iulia) nu a făcut excepţie de la această realitate, potrivit adevarul.ro.
Arheologii au descoperit zeci de obiecte cu tentă erotică în şantierele arheologice din oraş. Populaţia care locuia în secolele II şi III în zona actualului oraş participa periodic la petreceri care se încheiau cu veritabile orgii sexuale, iar locurile de distracţie erau foarte apreciate în cadrul comunităţii.
Orgii în templul de pe malul Mureșului
„Prin descoperirile făcute întâmplător sau în cadrul unor cercetări organizate am ajuns la concluzia că viaţa erotică în perioada ocupaţiei romane nu era foarte mult diferită faţă de prezent. Exista un templu închinat zeului Liber Pater, unde erau organizate periodic serbările dionisiace cu un pronunţat caracter erotic“, a afirmat istoricul Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Unirii.
Templul Liber Pater, zeul fertilităţii la romani, este localizat în zona actualului cartier Partoş, în apropierea râului Mureş. În această zonă era la vremea respectivă Colonia
La Muzeul din Alba Iulia poate fi văzută şi o plăcuţă de dimensiuni medii (foto sus), de factură romană (sec. II – III d. Hr) pe care sunt reprezentate scene erotice explicite. Piesa a fost descoperită în mormântul unui soldat roman, iar specialiştii îi dau cel puţin două interpretări – fie o monedă de intrare la bordel, fie un obiect cu rol magic.