De cele mai multe ori, in peste 65% din cazurile in care o masina ia foc, e vorba de o izolatie proasta la instalatia electrica. Indiferent ca un cablu este supraincarcat si se incalzeste, topind in timp izolatia, fie ca vorbim de fire care sunt prinse prost in zone cu frecare crescuta, uzand in timp plasticul care le izoleaza, povestea este aceeasi.
In general, incendiile se produc ca urmare a unor cabluri izolate prost si care in timp s-au mancat, ajunga sa faca un scurt-circuit.
Unde apare focul intr-o masina? In partea din fata a masinii, de cele mai multe ori. Adica sub bord, in bord, sub capota sau in zona in care este aeroterma si ansamblul de stergatoare. Insa au fost si cazuri de incendii care au pornit din habitaclu, de sub bancheta sau din portbagaj, acolo unde era rezervorul. Asadar, nu este un loc anume in care debuteaza un foc. Ci, statistic vorbind, putem spune doar ca este mai expusa zona bordului.
In cazul in care este vorba de masina noastra, la primele semne, miros, fum sau flacara deschisa, trebuie sa oprim autovehiculul.
Scoatem cheia din contact, ne asiguram ca toti pasagerii au parasit interiorul, dupa care luam imediat extinctorul din dotare. Ridicam capota motorului si identificam cu precizie locul care fumega sau de unde ies flacarile. Daca avem posibilitatea si adrenalina nu a atins cote greu de controlat, ideal este sa scoatem si o borna de la baterie. Odata ce am identificat flacarile, pulverizam continutul extinctorului la baza flacarilor.
Sursa: 4tuning.ro