Propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost adoptată miercuri de Camera Deputaţilor, ca for decizional, după ce iniţial a fost respinsă de Senat. Astfel, aceasta mai are nevoie doar de semnătura lui Klaus Iohannis pentru a se aplica, scrie avocatnet.ro.
Lucrările de pe drumurile publice vor trebui să fie semnalizate în timpul nopţii de lămpi luminoase, prin grija firmelor ce se ocupă de execuţia acestora, se arată în documentul aprobat de către deputaţi:
„Semnalizarea lucrărilor care se execută pe drumurile publice este obligatorie. Aceasta este însoţită pe timpul nopţii de lămpi cu lumină galbenă intermitentă sau în cascadă şi se efectuează de către executantul lucrărilor, cu avizul poliţiei rutiere, astfel încât să asigure deplasarea în siguranţă a tuturor participanţilor la trafic, conform reglementărilor în vigoare”.
În momentul de faţă, în Codul rutier nu se face nicio precizare cu privire la semnalizarea luminoasă pe timp de noapte a lucrărilor executate pe drumurile publice. Concret, actul normativ dispune doar că „semnalizarea lucrărilor care se execută pe drumurile publice este obligatorie şi se efectuează de către executantul lucrărilor, cu avizul poliţiei rutiere, astfel încât aceasta să asigure deplasarea în siguranţă a tuturor participanţilor la trafic, conform reglementărilor în vigoare”.
În expunerea de motive ce a însoţit proiectul de lege este explicat că, în ceea ce priveşte accidentele de ciculaţie, în România se înregistrează una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate din Uniunea Europeană, una dintre cauze fiind semnalizarea necorespunzătoare a lucrărilor de pe drumurile publice.
„Peste 2.000 de oameni mor anual în accidente de circulaţie în România, aceasta fiind una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate din Uniunea Europeană. (…) Starea tehnică deficitară a drumurilor, calitatea slabă a materialelor utilizate la efectuarea de reparaţii curente, precum şi semnalizarea precară a lucrărilor de reparaţii reprezintă, ca altele, tot atâtea cauze favorizante în producerea accidentelor de circulaţie. Considerăm că siguranţa participanţilor la trafic trebuie să primeze în lipsa acută de infrastructuri moderne, impunându-se iluminarea continuă pe timp de noapte a lucrărilor care se execută pe drumurile publice”, scrie în documentul menţionat.
Semnalizarea şi amenajările rutiere necesare pe drumurile publice trebuie asigurate de către administratorul drumului în cauză, acestea fiind efectuate doar în baza unui aviz al poliţiei rutiere.
Nesemnalizarea sau semnalizarea necorespunzătoare a obstacolelor sau a lucrărilor aflate în zona drumurilor publice reprezintă o contravenţie, potrivit prevederilor Codului rutier.
Asta înseamnă că firmele care se ocupă de lucrări pe drumurile publice şi nu le semnalizează sau le semnalizează prost riscă să primească amenzi din clasa a V-a de sancţiuni, adică între 21 şi 100 de puncte-amendă.