La începutul lunii noiembrie, în spațiul virtual a apărut informația conform căreia militarii ruși ar fi furat pisaniile moldovenești ale lui Ștefan cel Mare expuse în muzeul de istorie din orașul Herson. Chiar ministrul român al Culturii a cerut lămuriri din partea omologului ucrainean și i s-a promis că situația va fi lămurită în cel mai scurt timp.
“Printre veștile rele pe care războiul din Ucraina le transmite lumii și-a făcut loc și o veste bună pentru istoria și cultura română.
În urma unei noi discuții purtate sâmbătă cu ministrul ucrainean al culturii, Dl. Olexandr Tkacenko, am aflat cu mare bucurie că pisaniile lui Stefan cel Mare au fost găsite în Herson!
Sunt neatinse, în siguranță, le puteți vedea în fotografia atașată.
Din nefericire, toate icoanele muzeului din Herson au fost furate de agresorul rus, crimă culturală care se repetă peste tot pe unde armata rusă a ajuns în Ucraina...
Am discutat cu ministrul Tkacenko despre posibilitatea de a evacua pisaniile și alte artefacte în România pentru a le păstra în siguranță până la încetarea conflictului. Așteptăm decizia oficialilor ucraineni, suntem gata să ajutăm”, a scris Lucian Romașcanu.
Pisaniile moldoveneşti ale lui Ştefan cel Mare sunt artefacte din secolul al XV-lea luate de pe zidurile Cetăţii Albe de pe Nistru, potrivit știrilor TVR.
Pisania este o inscripție sculptată în piatră, în lemn, în metal, pictată etc, pe lespezile unor morminte sau deasupra ușii principale la intrarea într-o biserică, în care sunt consemnate datele privind hramul, donatorul, ctitorul, meșterul, sau data ridicării. Inscripția cuprinde de obicei o invocație religioasă, numele ctitorului sau a ctitorilor, data construirii, motivarea zidirii, împrejurările timpului și alte date.
Termenul provine din limba slavonă bisericeasă iar numeroase biserici și mănăstiri au pisania scrisă folosind alfabetul chirilic.