de Cristian Iohan Ștefănescu, jurnalist
„Tinerii aleg arta pentru că a fi artist înseamnă a fi, în primul rând, un om sensibil, un om al trăirilor, al sentimentelor. Nu fiecare dintre noi caută ceva rigid, de exemplu o meserie de inginer sau de programator, în care stai tot timpul cu ochii în calculator, toată ziua, 12 ore. Omul caută sensibilitate, rafinament… Așa consider că l-a lăsat Dumnezeu pe om. Sensibil, nu rigid. Eu, personal, asta regăsesc în muzică”.
La 22 de ani („aproape împliniți”), Laura Șandru face parte dintr-o specie pe cale de dispariție: tinerii care-și permit luxul de a fi sensibili cu orice risc, într-o lume a prețurilor mai mult sau mai puțin negociabile, o lume a contractelor pe termen limitat și a veșnicelor reinventări profesionale. Este mezina Orchestrei Române de Tineret și nu știe ce-ar face „dacă, Doamne ferește, mi s-ar întâmpla ceva, un deget rupt, dacă n-aș mai putea cânta la vioară. Nu știu ce ar mai reprezenta viața pentru mine”.
Dinspre sala mare a Ateneului Român se aud colegii Laurei, acompaniind-o pe pianista Plamena Mangova. Este repetiția finală dinaintea unui dublu recital care include Beethoven, Brahms și Mozart. Un regal pentru orice scenă, pentru orice orchestră. Urmează o seară de gală la București cu „la creme de la creme” a tinerimii muzicale naționale și, apoi, a doua zi, o prezență extraordinară, în fața unui public, cel al festivalului March Music Days de la Ruse, obișnuit cu nume grele ale istoriei muzicii, de la Dimitri Șostakovici la Kurt Masur. Două dintre treptele ce duc spre evenimentul anului 2015: concertul de deschidere a Festivalului George Enescu.
„Abia aștept să trăiesc acest moment. Abia aștept să urc pe scena Sălii Palatului. Abia aștept să o cunosc și să cânt alături de Sarah Chang”, exultă Laura, ieșită din crisparea întâlnirii cu reportofonul în semiobscuritatea scărilor spiralate ale Ateneului bucureștean. Anul trecut a câștigat concursul pentru unul dintre cele două poziții de vioară în Orchestra Română de Tineret. „M-am pregătit special. Am aflat de concurs cu o lună înainte și mi-am studiat programul la sânge. Am venit, am cântat și…”
Citeşte mai mult pe festivalenescu.ro