UPDATE 19.40: Elena Udrea a declarat că şi-a iertat denunţătorii.
"Chiar și așa, în condițiile în care au săvârșit aceste fapte și le-au și recunoscut, mi-aș dori din suflet să primească o pedeapsă cât mai mică și, dacă se poate, fără să ajungă în închisoare. Deci, i-am iertat de mult. Pot să înțeleg slăbiciunile unor oameni, deși, știți cum e, unul toarnă pentru că are copii, altul toarnă că îi e frică să nu ajungă în închisoare, altul spune prostii și minte. Acum, noi, ăștia care nu avem nici copii și avem și onoare, ce să facem? Să ne asumăm toate acuzațiile mincinoase și să fim judecați și să suportăm consecințele faptelor celorlalți?", a spus Elena Udrea.
Miercuri e ultimul termen al procesului Gala Bute, în care sunt implicați, printre alții, foștii miniștri ai turismului, respectiv economiei, Elena Udrea și Ion Ariton, dar și fostul președinte al FR Box, Rudel Obreja.
Procurorii DNA solicită pedepse maxime pentru inculpaţii din dosar, transmite Realitatea TV. În acest caz, Udrea are nu mai puţin de cinci acuzaţii, printre care luare de mită sau abuz în serviciu. Pedepsele maxime pentru abuzul în serviciu sunt de 7 ani, iar pentru luarea de mită pedepsele merg până la 10 ani.
Fostul ministru al Dezvoltării Regionale Elena Udrea a declarat la intrarea în instanţă că se aşteaptă să fie achitată, pentru că nu crede că poate fi condamnată pe denunţuri mincinoase.
"Se cere condamnarea, dar se cere şi achitarea, eu mă aştept ca în acest dosar să fiu achitată. Nu cred că se pot da condamnări pe denunţuri mincinoase, neprobate timp de doi ani cu nimic în instanţă", a spus Elena Udrea, la intrarea în sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Fostul președinte al FR Box, Rudel Obreja, a declarat că se luptă şi cu arbitrii în acest meci de box din Justiţie:
"Eu nu am nicio emotie. eu am boxat 230 de meciuri şi cam 1.000 şi ceva de meciuri neoficiale. Acolo însă aveam un arbitru şi arbitrul arbitra. Aici nu avem nici adversarul în faţă ş ne luptăm şi cu arbitrul. Nu o să îmi dea mie nimeni niciodată KO mie în viaţă pentru că ced în Dumnezeu şi sunt înzestrat cu o putere de a duce toate lucrurile pe care viaţa ni le oferă", a declarat şi Rudel Obreja.
Procurorii anticorupţie anunţă astăzi ce pedeapsă cred ei că ar trebui sa primească fostul ministru în dosarul Gala Bute. In acest caz, Udrea are nu mai puţin de cinci acuzaţii, printre care luare de mită sau abuz în serviciu.
Procesul a început la data de 22 aprilie 2015 și a parcurs 40 de termene. Termenul de azi va începe cu audierea ultimului martor, Felix Tătaru. Acesta va fi adus cu mandat, după ce a lipsit la un termen trecut, invocând că a fost la Londra.
Numele consultantului politic apropiat lui Traian Băsescu apare în declarația unui martor, Radu Munteanu, care a povestit, vara trecută, că "i-am dat 50.000 euro într-o pungă de plastic".
Radu Munteanu a fost asistentul lui Tudor Breazu, apropiat al Elenei Udrea, unul dintre cei opt inculpați în dosar.
Apoi, vor urma concluziile avocaților, ale reprezentantului DNA - care va cere pedepsele pentru fiecare inculpat în parte - și, în final, ultimul cuvânt al celor implicați.
Cel mai probabil, completul va rămâne în pronunțare, urmând ca sentința să fie dată într-o săptămână sau două, potrivit gsp.ro.
La data de 21 aprilie 2015, Elena Udrea a fost trimisă în judecată, în dosarul "Gala Bute", în care este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului omonim de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi respectiv de luare de mită în legătură cu finanţarea de către acelaşi minister a mai multor contracte, scrie mediafax.ro.
Alături de Udrea, au fost trimişi în judecată fostul ministru Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, fostul secretar general în MDRT Gheorghe Nastasia, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu şi Dragoş Botoroag.